Viisi uskomatonta terveyshyötyä – tämä hedelmä pitää sinut kunnossa

Guava

Guava ei ole ainoastaan maukas hedelmä, vaan sillä on lisäksi uskomattomia terveysvaikutuksia. 

Guavan on trooppinen, päärynänmuotoinen hedelmä. Se väri vaihtelee vaalean vihreästä punertavaan. Tuore guava on pehmeä ja tuoksuu voimakkaasti, ja sen maku on raikas ja hapahko.

Kuoritun guavan voi syödä sellaisenaan, käyttää jälkiruokiin tai soseuttaa kastikkeeksi. Sen pienet siemenet ovat syömäkelpoisia.  Hedelmä maistuu hyvältä erityisesti rahka- ja kermajälkiruuissa. Se käy myös leivonnaisiin, paistettavaksi, keitettäväksi ja uunissa kypsennettäväksi. 

Tämä monipuolinen hedelmä on monelle uusi tuttavuus, mutta sitä kannattaa kokeilla ennen kaikkea sen terveysvaikutuksien vuoksi. Lue guavan viisi uskomatonta terveyshyötyä.

Täynnä välttämättömiä vitamiineja ja mineraaleja

On mielenkiintoista, miten pieni hedelmä voi sisältää niin paljon ravinteita. Guavassa on korkeita määriä B6-, E- ja K-vitamiineja. Hedelmä on täynnä myös folaattia, kuparia ja mangaania. Kaikki nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä raudan imeytymiselle.

Rauta on ravintoaine, joka auttaa tuottamaan uusia punasoluja. Punasolut kuljettavat happea kaikkialle elimistöön. Mitä enemmän punasoluja, sitä terveempi keho. 

Vahvistaa immuunijärjestelmää

Guava on yksi rikkaimmista C-vitamiinin lähteistä. Yksi hedelmä sisältää kolminkertaisen määrän päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta. Ravintoaineet eivät ole ainoastaan hedelmälihassa, vaan myös lehdet ja kuoret ovat terveydelle hyödyllisiä. 

C-vitamiini toimii antioksidanttina, ja se ei ainoastaan suojaa elimistöä stressiltä, vaan vahvistaa myös immuunijärjestelmää. Tämä vitamiini suojaa myös yleisimmiltä sairauksilta, kuten flunssalta ja vilustumiselta. Se voi estää myös kroonisia sairauksia, kuten diabetesta ja lihavuutta. 

Vähentää syöpäriskiä

Guava on täynnä syöpäriskiä vähentäviä yhdisteitä, kuten lykopeenia ja flavonoideja. Nämä yhdisteet suojaavat kehoa vapaiden radikaalien tuottamilta vaurioilta, ja estävät syöpäsolujen syntymistä.

Guavan syömistä pidetään yhtenä tehokkaimmista tavoista ehkäistä syöpää. Kliiniset testit osoittavat, että guavan säännöllinen syöminen auttaa estämään erityisesti eturauhassyöpää. 

Estää sydän- ja versisuonitauteja

Sen lisäksi, että guavassa on paljon C-vitamiinia, se sisältää myös runsaasti kaliumia. Kalium on välttämätön ravintoaine, joka estää sydän- ja verisuonitauteja. Kaliumin on äärimmäisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Kalium auttaa sydäntä pumppaamaan happipitoista verta elimistöön säätelemällä sydämen supistumista.

Guavan yhdisteet voivat myös korjata ja vahvistaa kehon kudoksia. Kalium ja C-vitamiini yhdessä pitävät verisuonet terveinä. 

Auttaa painonhallinnassa

Kokeile guavan syömistä välipalana. Guava on täynnä kuitua, mutta sisältää vain vähän kaloreita. Korkea kuitupitoisuus pitää vatsan täytenä, ja estää ylensyömistä. Hedelmä on maultaan niin makea, että se taltuttaa hyvin sokerinhimon ja toimii jopa karkin korvikkeena.

Hedelmä estää myös kolesterolin imeytymistä verenkiertoon, ja sitä on käytetty perinteisesti myös kakkostyypin diabeteksen hoitoon. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja