Yllättävän monet ruoat sisältävät sokeria, vaikka siltä ei päällepäin näyttäisikään. Seuraavat vinkit ovat sinulle, joka haluat pitää ruokavaliosi sokerimäärät kurissa.
Miksi sokeri maistuu niin hyvältä? Koukuttaako se oikeasti? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen selittää videolla syyn sokerihimoon.
Sokerin haitoista on viime aikoina keskusteltu paljon. Sen väitetään aiheuttavan niin väsymstä kuin haittaavan maksan toimintaa. Lue, mitä hyötyjä sokerin jättäminen antaa kehollesi!
Moni meistä saa ruokavaliostaan liian paljon sokeria. Vaikka näkyvää sokeria, kuten karkkeja, on helppo karsia, toisin on kuitenkin piilosokerin laita. Lue yksinkertaiset vinkit sokerin karsimiseen.
1. Lue pakkausselosteet huolella
Sokeri mielletään usein makeiden ruokien ainesosaksi, mutta myös monet suolaiset ruoat voivat sisältää sokeria suuriakin määriä. Näitä ovat muun muassa erilaiset valmiskastikkeet ja leivät. Esimerkiksi mallasleivät saattavat sisältää sokeria jopa 15 grammaa sataa grammaa kohden, mikä on saman verran kuin sokerissa virvoitusjuomissa.
Lue siis aina pakkausselosteet huolella ja pidä samalla mielessä, että sokeri voi esiintyä pakkauksissa useilla eri nimillä, kuten fruktoosina, glukoosina tai maltoosina.