Viiniasiantuntijan toive vappujuhlijoille: "Suosi hiprakkaa, karsasta känniä"

kuohuviini
Shutterstock

Viiniasiantuntija toivoo, että vapun railakkaimmat juhlijat kiinnittäisivät huomiota siihen, ettei juhlajuomaa tulisi nautittua tänä vappuna liikaa.

Arto "Viinipiru" Koskelo heitti Facebookissa ilmoille hartaan toiveensa siitä, että vappujuhlijat nauttisivat alkoholia kohtuudella, eivätkä humaltuisi liikaa. Viiniasiantuntija on pahoillaan siitä, että vappuna juhlajuomaa saatetaan juoda kaksin käsin – seurauksista välittämättä.

– Vappu ja kupliva kuuluvat yhteen, mutta juhlat ja julkinen känni eivät. Jos totta puhutaan, ördäys ei kuulu itseään kunnioittavan ihmisen repertuaariin julkisella paikalla koskaan, Koskelo kirjoittaa Facebookissa.

– Juhliminen on taitolaji, jossa jyvät erotellaan akanoista, Koskelo jatkaa.

Koskelo listaa seitsemän teesiä, joita hän suosittelee vappuna noudattamaan. Kuohuviinin nautiskelua viiniasiantuntija ei suinkaan suosittele jättämään kokonaan välistä.

Viiniasiantuntija Arto Koskelon seitsemän vapputeesiä

1. Suosi hiprakkaa, karsasta känniä. Umpitunneli ei ole päämäärä, silloin kun tarkoitus on pitää hauskaa.

2. Etene hitaasti. Keskity seuraan, älä juomiin.

3. Syö normaalia enemmän, kun olet juhlatuulella. Kerrankos sitä viskaa kaloreilla vesilintua.

4. Tankkaa vettä läpi illan. Krapulasta merkittävä osa on kehon kuivumista.

5. Nopea nousu ruokkii liiallista hörppyä. Älä juo yli pisteen, jossa tahti kiivastuu vahingossa. Taitavan juhlijan tunnistaa vähäeleisestä itsekontrollista, hän pitää hallittuja taukoja.

6. Älä ota lisää siksi, että tunnelma ei ole syystä tai toisesta katossa. Tunnelma ei parane kännillä, jos teillä ei ole hauskaa jo valmiiksi.

7. Osaa luovuttaa ajoissa. Alkoholi palaa hitaasti, minkä vuoksi sinun ei tarvitse ottaa vielä yhtä lasillista juuri ennen pilkkua. Jos olet seurannut kohtia 1–7, laskuhumalan tulokulma ei ole jyrkkä ja heräät aamulla suht freesinä ja hyväntuulisena, et myrkyttyneenä ja ahdistuneena.

Juhlia voi myös kohtuudella

Koskelo on sillä kannalla, että juhlat tuovat kaivattua piristystä arkeen, mutta ylilyöntejä on syytä välttää. Viiniasiantuntijan vapun kohokohta on perheen kesken nautittu vappubrunssi, ja vapun käynnistää hänenkin kohdallaan vappuaattona nautittu kuohuviini.

– Kyllä tänään joku skumppapullo varmasti aukeaa – se on nimittäin hyvä yhdistelmä tippaleipien ja munkkien kanssa, Koskelo vinkkaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja