Viilistä, banaanijogurttia, riisimuroja – nämä ruoat jokainen kasari- ja ysärilapsi muistaa aamiaispöydästä!

1990 1980 retro viilis lauantaimakkara nami nami aamupala
Valio/Youtube/MTV

Hyppää nostalgiamatkalle 1980- ja 1990-luvun aamiaispöytään!

Muistatko vielä lapsuutesi aamupalapöydän? Jos olet viettänyt lapsuuttasi 1980- tai 1990-luvulla, muistat varmasti ainakin nämä herkut:

1. Riisimurot ja Frosties-murot

Riks, raks ja poks! Riisimurot toimivat niin aamupalapöydässä kuin välipalanakin. Samoin kuin tiikerimaskotista tutut Frostiesit. Lopuksi murokulhosta juotiin tietysti sokerilla makeutunut muromaito. 

–  En syönyt riisimuroja pelkästään aamulla, vaan monta lautasellista aina koulun jälkeen – vanhemmat eivät olleet vahtimassa. Ah sitä ihanuutta, kun pääsi koulusta kotiin lukemaan uutta Aku Ankkaa ja ahmimaan riisimuroja maidon kanssa. Parhaimmillaan riisimurot olivat mielestäni, kun ne olivat lilluneet maidossa vähän pidempään ja löystyneet mössöksi. Myös muropaketin pohjalta viimeisenä lautaselle päätyvä, murskaantuneista muroista syntynyt jauho oli ihanaa, toimituksessa muistellaan.

2. Ranskanleipä ja lauantaimakkara

Vaaleaakin vaaleampi ranskanleipä sekä lauantaimakkara on klassikkoyhdistelmä menneiltä vuosikymmeniltä, eikä suinkaan kuulunut ainoastaan kasari- ja ysärilapsien aamiaispöytään. 

– Muistan, kun äitini lähetti minut kauppan lapsena. Aina, kun piti ostaa leipää ostin ranskista, koska se maksoi 3,90 markkaa ja oli halvinta mitä oli tarjolla. Aina tuli satikutia, ettei ranskanleipä ole kunnon leipää, vaan pullaa, 1990-luvulla lapsuuttaan viettänyt Meri muistelee MTV:n Makuja.fi-sivustolle.

3. Banaani-, Hedelmäpommi- ja Metsätähti-jogurtti

Monelle kasari- ja ysärilapselle on aamiaispöydästä mieleen jäänyt erilaiset jogurtit. Yksi legendaarinen jogurttimaku oli banaani

– Se oli hyvää, koska siinä ei ollut mitään klimppejä! Veljeni söi sen sijaan Hedelmäpommi-jogurttia, jonka klimpit kuvottivat minua, toimituksessa muistellaan.

Banaanijogurtti ei sisältänyt käytännössä juuri ollenkaan banaania, joten "klimppejäkään" ei luonnollisesti ollut. 

4. Viilis ja viilit

Valion maustetut viilit eli Viilikset olivat taattu hitti niin aamupala- kuin välipalavalintanakin.

Myös maustamattomat viilit sokerilla höystettynä kuuluivat monen lapsen aamiaispöytään.

– Oma suosikkini taisi olla maustamaton viili, johon laitettiin kanelia ja sokeria päälle, toimituksessa fiilistellään.

5. Puuro ja maito

Tämän legendaarisempaa aamupalaa ei olekaan. Puuroa oli syötävä ja maitoa juotava. Puuron sekaan saattoi saada välillä mehukeittoa ja kaurapuuron lisäksi nautiskeltiin myös muun muassa manna- ja vispipuuroa. 

– Minulla on edelleen puurotraumat lapsuudesta, koska sitä oli vaan pakko syödä joka aamu, traumatisoitunut toimituksen jäsen kauhistelee. 

– Puurot oli kova juttu! Muistaakseni kaurapuuroon laitettiin pakastemansikoita, toinen muistelee. 

6. Nami Nami- ja Jacky-vanukkaat

Vaikka vanukkaat eivät varsinaisesti aamiaisruokaa olekaan, saattoi ysärilapsi silloin tällöin viikonloppuisin tai juhlapäivinä saada yhden Nami Namin tai Jacky Makupalan aamupalaherkuksi. 

Nami Nami -vanukkaiden purkeissa seikkailivat muun muassa Pörrö Pesukarhu ja Masse Majava.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja