Vihanneksia ei saisi kypsentää liikaa – tavalla voi olla vaaralliset seuraukset
Vihannesten liialla kypsentämisellä voi olla vaarallisia seurauksia.
C-vitamiinin puutoksesta johtuva sairaus, keripukki, on jälleen yleistymässä. Keripukissa keho ei saa tarpeeksi C-vitamiinia, eikä näin ollen tuota kollageenia. Keripukki on vanha sairaus ja aikoinaan se oli yleistä merimiehillä, jotka olivat pitkiä aikoja merillä ilman tuoreita ruoka-aineita. Uudet raportit kuitenkin paljastavat uusia tautitapauksia Australiassa ja Britanniassa.
Tutkijat syyttävät keripukin yleistymisestä huonoja ruokailutottumuksia sekä erityisesti ylikypsennettyjä vihanneksia. Vihannesten ylikypsentäminen voi tuhota niiden sisältämät vitamiinit.
Professori Jenny Gunton havaitsi osalla potilaistaan haavoja, jotka eivät parantuneet. Tämä on tyypillinen oire keripukille. Hoitona annettiin yksinkertaisesti C-vitamiinia. Haastateltuaan potilaitaan Gunton sai selville, että monet heistä söivät vain vähän tai ei ollenkaan tuoreita vihanneksia tai hedelmiä. He, jotka söivät, kypsensivät vihanneksia liikaa.
Keripukki voi johtaa siihen, ettei elimistö kykene muodostamaan kollageenia. Tämä aiheuttaa mustelmia, verenvuotoa ikenistä, parantumattomia haavoja sekä nivelkipuja. Vaikka nykyaikana on saatavilla paljon ravitsemustietoa, ei terveellinen syöminen kuitenkaan ole itsestäänselvää kaikille. Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, joten se pitää saada ravinnosta.
Ehkäistäkseen keripukkia tulee siis pitää huolta riittävästä C-vitamiinin saannista. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa parsakaali, appelsiini ja mansikat.
Lähde: Dailymail
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti