Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vihanneksia ei saisi kypsentää liikaa – tavalla voi olla vaaralliset seuraukset

Vihanneksia ei kannata kypsentää liikaa, koska se voi tuhota niiden sisältämät vitamiinit.
Vihanneksia ei kannata kypsentää liikaa, koska se voi tuhota niiden sisältämät vitamiinit. Shutterstock
Julkaistu 01.12.2016 08:49

MTV LIFESTYLE

Vihannesten liialla kypsentämisellä voi olla vaarallisia seurauksia.

C-vitamiinin puutoksesta johtuva sairaus, keripukki, on jälleen yleistymässä. Keripukissa keho ei saa tarpeeksi C-vitamiinia, eikä näin ollen tuota kollageenia. Keripukki on vanha sairaus ja aikoinaan se oli yleistä merimiehillä, jotka olivat pitkiä aikoja merillä ilman tuoreita ruoka-aineita. Uudet raportit kuitenkin paljastavat uusia tautitapauksia Australiassa ja Britanniassa.

Tutkijat syyttävät keripukin yleistymisestä huonoja ruokailutottumuksia sekä erityisesti ylikypsennettyjä vihanneksia. Vihannesten ylikypsentäminen voi tuhota niiden sisältämät vitamiinit.

Professori Jenny Gunton havaitsi osalla potilaistaan haavoja, jotka eivät parantuneet. Tämä on tyypillinen oire keripukille. Hoitona annettiin yksinkertaisesti C-vitamiinia. Haastateltuaan potilaitaan Gunton sai selville, että monet heistä söivät vain vähän tai ei ollenkaan tuoreita vihanneksia tai hedelmiä. He, jotka söivät, kypsensivät vihanneksia liikaa.

Keripukki voi johtaa siihen, ettei elimistö kykene muodostamaan kollageenia. Tämä aiheuttaa mustelmia, verenvuotoa ikenistä, parantumattomia haavoja sekä nivelkipuja. Vaikka nykyaikana on saatavilla paljon ravitsemustietoa, ei terveellinen syöminen kuitenkaan ole itsestäänselvää kaikille. Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, joten se pitää saada ravinnosta.

Ehkäistäkseen keripukkia tulee siis pitää huolta riittävästä C-vitamiinin saannista. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa parsakaali, appelsiini ja mansikat. 

Lähde: Dailymail

Lisää aiheesta:

Syö näin, jos haluat pitää aivosi nuorempina ja terveempinä pidempään – tutkijat muistuttavat yhden ravintoaineen tärkeydestäNäitä vitamiineja ei kannata ottaa heti aamullaPiilonälkä lisääntyy länsimaissa? Yksi syypää trendidieetti, joka voi johtaa jopa pysyviin ongelmiin – toinen syy köyhyysTiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin5 asiaa, jotka rasvainen ruoka tekee kehollesiMuista korvata vaje! Sokerin syömisellä merkittävä vaikutus kehon toimintaan
VitamiinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit
  • 16.01.201906:59
    Ruokavalio

    Parhaat siemenet, joita kehosi kaipaa – lisää nämä superraaka-aineet ruokavalioosi ja voi hyvin!

  • 14.11.201807:02
    Ruokavalio

    25 ruoka-ainetta, joita maailman terveimmät ihmiset syövät päivittäin – kuuluvatko nämä hyvää tekevät herkut jo ruokavalioosi?

  • 13.09.201806:54
    Hedelmät

    Runsaasti vitamiineja ja kuitua – tiesitkö, että kiivi kannattaisi syödä kuorineen?

  • 16.06.201808:02
    Marjat

    Kotimainen sesonkimarja on todellinen terveyspommi – tätä kesäherkkua voit nauttia hyvällä omallatunnolla!

  • 25.04.201807:03
    Ruokavalio

    Hehkuva iho ja terve sydän – ota nämä viisi raaka-ainetta ruokavalioosi ja huomaa ero!