Vetistyykö kurkku parissa päivässä? Lue säilytysvinkit nopeasti pilaantuville ruoille!

pilaantuneet vihannekset
Shutterstock

Meneekö kurkku ja salaatti jääkaapissasi aina melkein saman tien pilalle? Lue vinkit huonosti säilyvien tuotteiden säilömiseen!

Elintarvikkeiden oikeaoppinen säilytys estää ruokaa joutumasta roskiin ja säästää kukkaroasi. Erityisesti runsaasti vettä sisältävät kasvikset, kuten kurkku ja salaatti, vetistyvät nopeasti pilalle jääkaapissa.

Lue vinkit herkkien elintarvikkeiden säilömiseen, etkä joudu heittämään ruokaa roskiin yhtä usein!

Salaatti

Salaatinlehdet tarvitsevat paljon kosteutta pysyäkseen tuoreina. Kuivuminen aiheuttaa niiden nopean pilaantumisen. Salaatinlehtien pitää kuitenkin saada myös hengittää. Kääri salaattinippu hellästi muovikääreen tai vihannesmuovipussin sisään ja pistele pussiin pieniä reikiä. Näin lehdet pysyvät kosteina, mutta saavat myös ilmaa.

Maito

Pidä maito jääkaapin ylimmällä tai toiseksi ylimmällä hyllyllä, jos mahdollista. Maitotuotteelle pahinta on altistuminen lämpimälle ilmalle, joten ovi on huono säilytysvaihtoehto maidolle.

Yleinen syy maidon pilaantumiseen on se, että maitotölkki nostetaan pöydälle ruokailun tai kahvittelun ajaksi. Näin pitkä altistuminen lämmölle käynnistää maidossa pilaantumisprosessin. Jos haluat tarjoilla maitoa ruokailun yhteydessä, kaada maitoa tölkistä haluamasi määrä lasiseen pulloon, kaatimeen tai suoraan laseihin. Laita loppu maito sen jälkeen saman tien takaisin jääkaappiin!

Kurkku

Kurkku muuttuu jääkaapissa joskus ihmeellisen nopeasti vetiseksi ja pehmeäksi. Tämä johtuu liian kylmästä säilytyslämpötilasta. Ideaali säilytyslämpötila kurkulle on noin 12 celsiusastetta.

Suojaa kurkkua kylmältä pitämällä sen ympärillä oleva muovikääre paikoillaan. Leikkaa muovia pois sitä mukaa kuin käytät kurkkua. Voit myös kietaista kurkun ympärille lisäksi vielä ohuen vihannesmuovipussin. Säilytä kurkkua aina vihanneslaatikossa. Jääkaapin keskimmäinen osa on sille liian kylmä paikka.

Ylijäänyt ruoka

Aterioilta ylijäänyt ruoka kannattaa ehdottomasti säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa myöhempää käyttöä varten. Jäähdytä ruoka kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Suoraan kattilasta jääkaappiin siirretty ruoka lämmittää jääkaappia ja luo suotuisan alustan bakteerien kasvamiselle. Talvella ruoan voi jäähdyttää kätevästi ulkona, kunhan ruoan muistaa ensin peittää huolellisesti.

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Twitter: @nitamakkonen

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja