Veriappelsiinirisotto - superhyvää!

Kun hedelmän makeus ja hapokkuus pyöristetään kermaisen lempeäksi risotoksi, on saavutettu jotain hienoa. Tämä on törkysen hyvää!

Vierailin kuukausi sitten Basbasissa ja maistoin vaimolta uskomattoman hyvää veriappelsiinirisottoa. Sanoin heti, että tätä täytyy testata kotona. Ensimmäinen koe-erä oli hyvä, mutta turhan hapokas. Siihen oli saatava kermaista pehmeyttä pyöristämään makua. Basbas oli onnistunut tasapainottamaan maut täydellisesti. Hapoista täytyy taittaa terä, mutta ei peitota niiden hienoutta liikaa. Makua pitää olla paljon, mutta rakenne tulee olla pehmeä eivätkä ikenet saa huutaa. Ratkaisuksi mascarpone ja homma rullasi. Superhyvä risotto kauden loistavasta raaka-aineesta! Ja vinkiksi, parhaat veriappelsiinit ovat sisilialaisia. Itse käytin Moro-lajiketta.

VINKKI! Veriappelsiinin hapot voivat olla yllätys, joten maistele ja säädä hapon ja kermaisuuden suhde mieleiseksi. Voit pärjätä kahden veriappelsiinin mehulla.

Veriappelsiinirisotto
4-6 hlölle riippuen koko menusta

4 veriappelsiinia
300 g risottoriisiä, esim. Carnaroli
50 g voita
1 punasipuli, hienonnettuna
3 timjaminoksan lehdet
1 l kasvislientä
2 rkl mascarponea
2 nyrkillistä vastaraastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Pese veriappelsiinit huolellisesti. Kuori kuorimaveitsellä yhdestä kuori. Niin, että siinä on vain oranssia osaa, ei valkoista. Kiehauta kattilassa hiukan vettä. Laita kuori veteen ja anna kiehua hiljalleen 2 min. Leikkaa kuori ohuiksi siivuiksi.

Kuori yksi veriappelsiini ja fileoi siivut eli leikkaa veitsellä kalvot pois. Siivuta fileet.
Purista kolmesta veriappelsiinista mehut talteen.

Laita puolet voista kattilaan ja kuumenna melko matalalle lämmölle. Kuullota punasipulia voissa muutama minuutti ruskistamatta sitä. Lisää riisi ja pyörittele sitä kattilassa muutama minuutti, jotta tärkkelys irtoaa. Varo, ettei riisi ruskistu. Kaada sekaan puolet veriappelsiinimehusta ja sekoita. Anna mehun haihtua. Lisää mukaan timjami. Kaada kerrallaan 1-2 dl kasvislientä riisin sekaan ja pyörittele riisiä hissukseen, jotta se kypsyy tasaisesti. Kaada loppupuolella mukaan loput veriappelsiinimehusta.

Kun riisi alkaa olla al dente eli siinä on vielä hiukan purua, sekoita joukkoon mascarpone, parmesaaniraaste, loput voista, melkein kaikki kuorisiivut sekä fileepalat. Koostumuksen tulisi olla löysän puuromainen. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi. Anna levähtää muutama minuutti ja tarjoile. Voit koristella annosta ripottelemalla pinnalle kuorisiivuja (ja vaikka lehtipersiljaa).


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.