Vegaaninen porkkanahodari nyhtökaura-chilisoosilla

MTV Oy, All rights reserved

Saatuani kutsun Chilifest Finlandin näytöskeittiöön, tiesin heti, mistä lähtisin hakemaan inspiraatiota kokattavaan annokseen. Äijämäisen oloinen ruokafestari suorastaan huusi kasvisruokaa. Tulista kasvisruokaa. Mukaan nyhtökauraa, uutta suosikkiani. Ja kyllä, olen löytänyt sitä kaupasta useita kertoja. Viimeksi tosin ostin hyllyn tyhjäksi. Safkan tuli olla sellaista, että sen syöjä ei huomaa edes kaivata siihen lihaa. Googlailin ympäriinsä ja löysin hauskoja ideoita kasvishotdogeista. Lopulta homma meni pakettiin ja tiesin, että tästä tulee hyvää.

Kasvisruoassa suurin haaste ainakin minulle on rakenne. Sen pelastaa helpolla tavalla nyhtökaura. Fanitan tuotetta erityisesti siksi, että se tarjoaa ”väliportaan” kasvisruokaan. Nyhtökaura on sellaisenaan kypsää ja syötävää, mutta sitä pääsee säätämään eri tavoin kuumennettuna. Esim. chilisoosiin laitettuna kaura-papupalat ovat alkuun suussa kuin mureita lihakimpaleita, mutta kun antaa niiden hautua soosissa puoli tuntia, ne hajoavat soosin sekaan kuten jauheliha. Olen kokannut nyhtökauraa vasta kolme kertaa, joten en tiedä vielä tarkkaan, mihin kaikkeen ja miten se taipuu. Joka tapauksessa se on vuosiin ensimmäinen valmistuote, josta innostuin isosti. Kun hodariin laitetaan nakin tilalle napakaksi keitetty ja marinoitu porkkana, on herkun suutuntuma erinomainen.

Tässä kohtaa joku usein kysyy, miksi on tehtävä jäljitelmiä liharuoista. Miksi hitossa ei tekisi, jos lopputuloksena on herkullinen ruoka? Kun on todettu tietyntyyppisen ruoan vetoavan ihmisiin, on pelkästään fiksua seurata kaavaa ja rakentaa uusi ruoka konseptin pohjalta. Ja kyllähän liharuoatkin imitoivat toisiaan. Vain maku ratkaisee.

VINKKI!Voit lisätä rapeutta ja makua sirottelemalla päälle vielä kuivattua sipulia.

TSEKKAA mun edellisen Chilifest-keikan meininkiä näytöskeittiössä.

HUOM!Tervetuloa seuraamaan myös somessa! Facebookissa meidän poppoota on jo yli 4600 ja Instagramissa 1600.

PORKKANAHODARI NYHTÖKAURA-CHILISOOSILLA

4 hot dogia

4 hot dog -sämpylää

Porkkanat(edellisenä iltana)

4 isohkoa porkkanaa

0,5 dl soijaa

0,5 dl omenasiiderietikkaa

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

1/2 tl sipulijauhetta

1/2 tl inkiväärijauhetta

1/2 tl mustapippuria

1 tl suolaa

Nyhtökaura-chilisoosi

1 pkt nyhtökauraa (250 g)

1 sipuli, hienonnettuna

1 punainen paprika, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 rkl chilijauhetta

1 rkl savustettua paprikaa (sitä tulisempaa)

0,5 tl cayennepippuria

1 tl juustokuminaa jauhettuna

2 tl oreganoa

1/2 tl kanelia

1/2 tl sinappijauhetta

1/2 tl inkiväärijauhetta

100 g tomaattipyreetä

3 rkl Worcestershire-kastiketta (vegaaniversio esim. Ruohonjuuresta tai korvaa soijalla)

1 rkl balsamicoa

1/2-1 tl chipotle-kastiketta

5 dl vettä

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

”Hapankermaa” limellä ja jalapenolla

1 dl kaura fraichea tai muuta kasvipohjaista ”hapankermaa”

1 jalapeno, hienonnettuna

1 lime

suolaa

korianteria

Tee porkkanat edellisenä iltana tai aamulla. Katkaise kärjet molemmista päistä ja kuori porkkanat. Keitä niitä 10 min tai kunnes ne ovat hiukan pehmenneet, mutta ovat vielä napakoita. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita porkkanat maustumaan marinadiin jääkaapissa yön yli.

Sekoita chilisoosin kuivat mausteet yhteen. Kuumenna suuri paistinpannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle oliiviöljyä. Kuullota sipulia ja paprikaa muutama minuutti. Lisää mukaan valkosipuli ja mausteet ja kuullota minuutti. Lisää loput ainekset nyhtökauraa lukuunottamatta ja sekoita tasaiseksi. Lisää nyhtökaura. Anna hautua miedolla lämmöllä 20-30 min tai kunnes soosin rakenne tuntuu mieleiseltä. Maista ja mausta. Säädä tulisuus itsellesi sopivaksi.

Raasta limen kuori ja sekoita ”hapankermaan”. Halkaise lime ja purista puolikkaan mehu sekaan. Sekoita jalapeno mukaan. Mausta hiukan suolalla.

Kuumenna paistinpannu ja lämmitä porkkanat siinä kuumiksi. Laita porkkana hodarisämpylän väliin. Laita päälle chilisoosia ja ”hapankermakastiketta”. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Haukkaa kiinni.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat