Väsyttääkö maanantai? 8 piristävää ruokaa

tumma-suklaa,-herkut
Tumma suklaa on piristävä ja terveellinen välipala. Shutterstock

Moni kokee etenkin maanantaisin olevansa erityisen väsynyt. Poikkeamalla omista rutiineista ja tukeutumalla energisoiviin ruokiin voi jokainen piristää oloaan silloinkin kun väsymys tuntuu vievän voiton.

Väsymyksen vallatessa on helppo turvautua kupposeen kuumaa tai napata välipalaksi sokerinen herkku, joka nostaa hetkellisesti verensokeria hurjasti. Tutut välipalat aiheuttavat kuitenkin helposti hetkellisen piristyksen jälkeen entistä väsyneemmän olon. Kun väsymys tuntuu vievän voiton, kokeile seuraavan kerran erityisen energisoivia herkkuja.

1. Kiivi

Harva tietää, että kiivi sisältää tuplasti enemmän kaliumia kuin banaani ja kaksi kertaa niin paljon C-vitamiinia kuin appelsiini. Kiivi sisältää monen yllätyksesti myös paljon kuitua, eli kiivi on oiva ja energisoiva välipala.

2. Hapankaali

Raaka hapankaali on erityisen energisoiva ruoka-aine siksi, että se on oikea ruoansulatuksen vauhdittaja. Hapankaali sisältää paljon probiootteja, jotka auttavat elimistöä pilkkomaan ruoan mahdollisimman tehokkaasti.

3. Tumma suklaa

Suklaan ei suinkaan aina tarvitse tarkoittaa kiellettyä herkkua, sillä tumma suklaa sisältää teobromiinia, jolla on kofeiiinin kaltaisia piristäviä vaikutuksia. Tummaa suklaata ei siis tästäkään syystä tarvitse kieltää itseltään epäterveellisenä.

4. Kardemumma

Kardemumman energisoivat ja verenkiertoa parantavat vaikutukset tunnetaan hyvin Aasiassa – ja tätä tietoa voi käyttää hyödyksi jatkossa väsymyksen hetkellä. Pullien lisäksi kardemummaa voi käyttää mausteena curryissa ja eri teelaaduissa.

5. Popcorn

Toisin kuin usein luullaan, popcorn ei suinkaan ole epäterveellinen herkku, vaan oikein valmistettuna – ei siis voilla maustettuna – popcorn voi olla sisältämiensä kuitujen ansiosta piristävä ja terveellinen herkku.

6. Kvinoa

Trendikäs superruoka kvinoa on piristävä yhdistelmä hiilihydraatteja ja proteiinia. Myös aminohappoja sisältävä kvinoa auttaa pitämään verensokerin ja energiatasot erityisen tasaisina.

7. Goji-marjat

Kiinalaiset ovat jo tuhansien vuosien ajan suosineet goji-marjoja osana ruokavaliotaan, sillä marjat sisältävät valtavasti terveellisiä ravinteita, jotka auttavat pysymään pirteänä.

8. Pinaatti

Pinaatti on yksi energisoivista herkuista, joihin kannattaa väsymyksen hetkellä turvautua. Korkean rautapitoisuutensa vuoksi pinaatti tehostaa veren punasolujen toimintaa ja auttaa pysymään keskittyneenä ja valppaana.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja