Juhannus on kiivasta grillaussesonkia ja joka neljäs grillaa hiilillä. Hiiligrillauksen yleisimpiä virheitä ovat liika sytytysnesteen käyttö ja liian aikaisessa vaiheessa aloitettu ruuan kypsennys. Myös vääränlainen hiili huonontaa grillauksen lopputulosta.
Grillissä voi valmistaa lihaa, kalaa ja kasviksia. Ruuan kypsyttäminen tulen loisteessa on vanhin ruuanlaittotapa. Hiilillä grillaus ei ole vaikeaa, mutta muutamat perusasiat on syytä olla hallussa ennen grillin sytyttämistä.
‒ Tyypillisin virhe on liiallinen sytytysnesteen käyttö. Se vain hidastaa hiilloksen syntyä ja lopputuloksena on usein se, että grillattava ruoka laitetaan paistumaan aivan liian aikaisin. Seurauksena on epämiellyttävä sivumaku ja rankat päästöt, varoittaa Biolanin myynti- ja markkinointijohtaja Iikka Helin.
Älä tee näitä virheitä
1. Pienet ja epätasaisen kokoiset hiilet syttyvät huonosti ja hehkuvat liian vähän aikaa.
2. Hiilien kastelu kauttaaltaan märiksi sytytysnesteellä hidastaa hiilloksen syntymistä ja altistaa grillattavat sivumaulle.
3. Grillauksen aloittaminen siinä vaiheessa, kun grillissä on vielä liekit, nokeaa ruuan ja altistaa haitallisille PAH-yhdisteille.
Liian aikaisin aloitetussa grillauksessa liekit nokeavat lihan tai makkaran ja muodostavat epäterveellisiä PAH-yhdisteitä. Ruoan mustumista tulee välttää säätämällä grilliritilän korkeutta ja aloittamalla grillaus aikaisintaan 20‒30 minuuttia hiilten sytyttämisen jälkeen.
Grillihiilen koolla on väliä
Myös grillihiilen laadulla on suuri merkitys lopputulokseen. Hyvät hiilet ovat tasakokoisia ja suhteellisen suuria, pienen nyrkin kokoisia. Silloin ne syttyvät helposti ja palavat pitkään.
