Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Varovasti sytytysnesteen kanssa! Hiiligrillaajan kolme pahinta virhettä pilaavat ruoan

Shutterstock
Julkaistu 20.06.2016 20:01

MTV LIFESTYLE

Juhannus on kiivasta grillaussesonkia ja joka neljäs grillaa hiilillä. Hiiligrillauksen yleisimpiä virheitä ovat liika sytytysnesteen käyttö ja liian aikaisessa vaiheessa aloitettu ruuan kypsennys. Myös vääränlainen hiili huonontaa grillauksen lopputulosta.

Grillissä voi valmistaa lihaa, kalaa ja kasviksia. Ruuan kypsyttäminen tulen loisteessa on vanhin ruuanlaittotapa. Hiilillä grillaus ei ole vaikeaa, mutta muutamat perusasiat on syytä olla hallussa ennen grillin sytyttämistä.

‒ Tyypillisin virhe on liiallinen sytytysnesteen käyttö. Se vain hidastaa hiilloksen syntyä ja lopputuloksena on usein se, että grillattava ruoka laitetaan paistumaan aivan liian aikaisin. Seurauksena on epämiellyttävä sivumaku ja rankat päästöt, varoittaa Biolanin myynti- ja markkinointijohtaja  Iikka Helin.

Älä tee näitä virheitä

1. Pienet ja epätasaisen kokoiset hiilet syttyvät huonosti ja hehkuvat liian vähän aikaa.

2. Hiilien kastelu kauttaaltaan märiksi sytytysnesteellä hidastaa hiilloksen syntymistä ja altistaa grillattavat sivumaulle.

3. Grillauksen aloittaminen siinä vaiheessa, kun grillissä on vielä liekit, nokeaa ruuan ja altistaa haitallisille PAH-yhdisteille.

Liian aikaisin aloitetussa grillauksessa liekit nokeavat lihan tai makkaran ja muodostavat epäterveellisiä PAH-yhdisteitä. Ruoan mustumista tulee välttää säätämällä grilliritilän korkeutta ja aloittamalla grillaus aikaisintaan 20‒30 minuuttia hiilten sytyttämisen jälkeen.

Grillihiilen koolla on väliä

Myös grillihiilen laadulla on suuri merkitys lopputulokseen. Hyvät hiilet ovat tasakokoisia ja suhteellisen suuria, pienen nyrkin kokoisia. Silloin ne syttyvät helposti ja palavat pitkään.

‒ Sertifioidun grillihiilen raekoko on oikea. SFS-laatusertifikaatti takaa myös sen, että hiilellä on oikea kosteusprosentti ja sen valmistukseen on käytetty laadukasta lehtipuuta. Grillisti-tuotemerkki sai ensimmäisenä grillihiilien SFS-laatusertifikaatin Suomessa, Helin kertoo.

Suomalaisten yleisin tapa on grillata suoralla tulella. Siinä grillattavat raaka-aineet ovat suoraan hiilien yläpuolella. Pihvit, makkarat, kalat, äyriäiset ja muutkin nopeasti kypsyvät raaka-aineet soveltuvat grillattavaksi tällä menetelmällä.

Mehevämpää ja isompaa tai vähärasvaista raaka-ainetta grillatessa suositellaan epäsuoraa tulta, jolloin valmistettava ruoka ei ole suoraan lämmönlähteen päällä. Hiiligrillissä tämä onnistuu asettelemalla hiilet vain toiselle puolelle tulipesää. Epäsuorassa menetelmässä liha kypsyy hitaasti keskeltä, muttei pala.

Esimerkiksi grillikylki ja paisti sekä monet isot lihanpalat, joissa on luita, kypsyvät epäsuoralla menetelmällä. Niihinkin voi grillata kauniin pintavärin suoraan hiilloksen päällä ja siirtää vasta sitten matalampaan lämpöön kypsymään.

Lähde: Biolan

Mitä herkkuja tänä kesänä grillataan? Grillauksen Suomen mestari Tomi Nipula ja "Poppamies" Marko Suksi kertovat. 

9:03Kesän grillaustrendit

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaAmmattilainen paljastaa: Jos haluat oikeasti hyvän ja laadukkaan grillin, tämän verran sinun täytyy siitä minimissään maksaaLiha-alan ammattilainen listasi viisi takuuvarmaa vinkkiä: Näillä neuvoilla onnistut lihan grillaamisessa – ainaBanaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
GrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet