Varo tätä maustamisen emämunausta – "tällöin liha taatusti kuivuu"

2:09 Grillilihan marinoiminen

Päivät lämpenevät ja grillikausi tekee kovaa vauhtia tuloaan. Ennen kuumimman grillikesän alkua kannattaa painaa mieliin muutama erittäin tärkeä grillilihan marinoimiseen liittyvä seikka.

Lihan maustamisen voi HKScanin kehityskokki Sami Lamminahon mukaan aloittaa hyvin jo pari päivää ennen grillaamista, tai vaihtoehtoisesti maustamisen voi tehdä vasta lautasella. Vaikka tyylejä on lukuisia, kaikki eivät välttämättä ole yhtä toimivia. 

– Pahin emämunaus on hieroa vahvasti suolainen kuiva mauste lihan pintaan ja antaa olla siinä yön yli. Tällöin liha taatusti kuivuu, Lamminaho kertoo.

– Kaikki lihasnesteet tulevat ulos, eikä sinne jää juuri ollenkaan lihan omaa lihasnestettä sisälle.

Yksinkertainen marinadi toimii parhaiten

Lamminaho ei myöskään suosittele käyttämään lihalle kotitekoisia marinadeja, joihin on lisätty runsaasti happoa, kuten sitruunaa tai etikkaa, sillä happo alkaa kypsentää lihaa jo marinoitumisen aikana. 

Jos haluaa estää lihan kuivumisen tai mausteiden palamisen grillauksen aikana, Lamminaho suosittelee käyttämään lihan marinoimiseen yksinkertaista öljymarinadia tai suolalientä. Näillä tavoilla liha pysyy grillauksen ajan taatusti mehukkaana. 

– Yksinkertainen on kaunista, eikö niin? Lamminaho toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja