Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Varo tätä maustamisen emämunausta – "tällöin liha taatusti kuivuu"

2:09Grillilihan marinoiminen
Julkaistu 14.04.2018 08:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Päivät lämpenevät ja grillikausi tekee kovaa vauhtia tuloaan. Ennen kuumimman grillikesän alkua kannattaa painaa mieliin muutama erittäin tärkeä grillilihan marinoimiseen liittyvä seikka.

Lihan maustamisen voi HKScanin kehityskokki Sami Lamminahon mukaan aloittaa hyvin jo pari päivää ennen grillaamista, tai vaihtoehtoisesti maustamisen voi tehdä vasta lautasella. Vaikka tyylejä on lukuisia, kaikki eivät välttämättä ole yhtä toimivia. 

– Pahin emämunaus on hieroa vahvasti suolainen kuiva mauste lihan pintaan ja antaa olla siinä yön yli. Tällöin liha taatusti kuivuu, Lamminaho kertoo.

– Kaikki lihasnesteet tulevat ulos, eikä sinne jää juuri ollenkaan lihan omaa lihasnestettä sisälle.

Yksinkertainen marinadi toimii parhaiten

Lamminaho ei myöskään suosittele käyttämään lihalle kotitekoisia marinadeja, joihin on lisätty runsaasti happoa, kuten sitruunaa tai etikkaa, sillä happo alkaa kypsentää lihaa jo marinoitumisen aikana. 

lihat marinadi
Kuva osoittaa, miten lihat käyttäytyvät missäkin marinadissa.MTV

Jos haluaa estää lihan kuivumisen tai mausteiden palamisen grillauksen aikana, Lamminaho suosittelee käyttämään lihan marinoimiseen yksinkertaista öljymarinadia tai suolalientä. Näillä tavoilla liha pysyy grillauksen ajan taatusti mehukkaana. 

– Yksinkertainen on kaunista, eikö niin? Lamminaho toteaa.

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni Ethän heitä marinadia viemäriin? Tällä raaka-aineella kruunaat grilliateriasi hetkessä Grillauksen Suomen mestari muistuttaa yleisestä grillausmokasta – ”muuten kaikki hyvät lihasnesteet valuvat leikkuulaudalleMaustamisen ABC – viisi toimivaa vinkkiä ja perusohjetta grillilihalleSuomalaisten yleisin grillausmoka pilaa lihan – sorrutko sinäkin?Grillatusta lihasta entistä herkullisempaa – kokeile uutta hittitekniikkaa!
LihaGrilliMausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos