Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Varo näitä rasvoja! Vaikeuttavat laihtumista huomattavasti

Shutterstock
Julkaistu 01.08.2016 09:13

MTV LIFESTYLE

Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio voi heikentää itsekontrollia syömisen suhteen, osoittaa tuore tutkimus.

Tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät ruoat vaikuttavat tuoreen tutkimuksen mukaan aivoissa sijaitsevaan hypotalamukseen, joka puolestaan säätelee näläntunnetta. Rasvat aiheuttavat tulehdusta, joka haittaa aivojen havainnointikykyä. Toisin sanoen ihminen ei pysty kontrolloimaan syömäänsä ruoan määrää yhtä hyvin kuin normaalisti, ja esimerkiksi syömisen lopettaminen ja nälän tunnistaminen vaikeutuvat.

– Vaikka rasvaisen ruoan vaikutuksista aineenvaihduntaan on tehty lukuisia tutkimuksia, tiedetään sen vaikutuksista aivoihin vain vähän, totesivat professorit Marianna Crispino ja Maria Pina Mollica Naples Federico II:n yliopistosta.

Tyydyttyneitä rasvoja löytyy runsaasti esimerkiksi punaisesta lihasta sekä maitotuotteista, kuten voista ja kermasta. Tyydyttymättömiä rasvoja, joita ruokavaliossa kannattaa suosia, on sen sijaan muu muassa kasviöljyissä ja kalassa.

Tutkimuksen mukaan kalaöljyjen syöminen ei vaikuttanut aivoihin ja vaan piti ne normaalissa toiminnassa. 

– Ero oli hyvin selvä. Tulokset osoittavat, että huomion kiinnittäminen rasvojen laatuun voi vähentää ylipainon riskiä ja ehkäistä metabolisia sairauksia, Crispino sanoi.

Tutkimus tehtiin rotilla. Se julkaistiin Frontiers in Cellular Neuroscience -julkaisussa. 

Lisää aiheesta:

Tästä syystä rasvaisen ruoan kanssa pitäisi juoda kaakaotaTutkijat varoittavat suositusta ruokavaliosta: "Tauteja edistävä katastrofi"Tutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"Maailman käytetyin kasviöljy saattaa muuttaa aivoja – suurin vaikutus ”rakkaushormoniin”Runsasrasvainen ruokavalio ei näy vain vartalossa – tämän se tekee aivoilleVähemmän proteiinia ja enemmän hiilareita? Tämä yllättävä ruokavalio voi suojata muistisairaudelta
LaihdutusRasvaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Laihdutus
  • 16.5.17:07
    Lääkkeet

    Laihdutuslääke Ozempicin valmistaja Novo Nordisk erotti toimitusjohtajansa

  • 16.5.06:05
    Terveys ja hyvinvointi

    Lihavuuslääkkeet ovat monille huiman kalliita – tilanteeseen on tulossa muutos

  • 24.1.17:43
    Terveys ja hyvinvointi

    Lääkejätti julkaisi kovia tuloksia laihdutuslääkkeestään: Poisti yli viidenneksen painosta

  • 17.1.19:45
    Ruoka

    Miksi syömistä on vaikea säädellä? Psykologi: "Alkaa jo vauvaiässä"

  • 20.11.202418:28
    Niina Kuhta

    Liikakilot tuhosivat Niina Kuhdan terveyden – teki rohkean päätöksen: "Elämänlaatuni oli romahtanut"