Varo näitä rasvoja! Vaikeuttavat laihtumista huomattavasti

lihapullat
Shutterstock

Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio voi heikentää itsekontrollia syömisen suhteen, osoittaa tuore tutkimus.

Tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät ruoat vaikuttavat tuoreen tutkimuksen mukaan aivoissa sijaitsevaan hypotalamukseen, joka puolestaan säätelee näläntunnetta. Rasvat aiheuttavat tulehdusta, joka haittaa aivojen havainnointikykyä. Toisin sanoen ihminen ei pysty kontrolloimaan syömäänsä ruoan määrää yhtä hyvin kuin normaalisti, ja esimerkiksi syömisen lopettaminen ja nälän tunnistaminen vaikeutuvat.

– Vaikka rasvaisen ruoan vaikutuksista aineenvaihduntaan on tehty lukuisia tutkimuksia, tiedetään sen vaikutuksista aivoihin vain vähän, totesivat professorit Marianna Crispino ja Maria Pina Mollica Naples Federico II:n yliopistosta.

Tyydyttyneitä rasvoja löytyy runsaasti esimerkiksi punaisesta lihasta sekä maitotuotteista, kuten voista ja kermasta. Tyydyttymättömiä rasvoja, joita ruokavaliossa kannattaa suosia, on sen sijaan muu muassa kasviöljyissä ja kalassa.

Tutkimuksen mukaan kalaöljyjen syöminen ei vaikuttanut aivoihin ja vaan piti ne normaalissa toiminnassa. 

– Ero oli hyvin selvä. Tulokset osoittavat, että huomion kiinnittäminen rasvojen laatuun voi vähentää ylipainon riskiä ja ehkäistä metabolisia sairauksia, Crispino sanoi.

Tutkimus tehtiin rotilla. Se julkaistiin Frontiers in Cellular Neuroscience -julkaisussa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!