Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Varo! Grillaamisessa voi piillä terveysvaara

Grillaamisessa kannattaa olla tarkkana, ettei ruoka pääse kärähtämään.
Grillaamisessa kannattaa olla tarkkana, ettei ruoka pääse kärähtämään. Shutterstock
Julkaistu 08.05.2016 18:08

MTV LIFESTYLE

Grillatun ruoan syömisellä saattaa tutkimusten mukaan olla yhteys tiettyihin syöpiin.

Ruoan kypsentäminen korkeissa lämpötiloissa synnyttää karsinogeeneja. Siksi grillatessa on oltava tarkkana, ettei ruoka pääse palamaan. Muista, että palanutta ja mustunutta ruokaa ei saa koskaan syödä.

Men’s Health listasi vinkkejä terveellisempään grillaamiseen.

1. Pienennä lämpötilaa

– Syövän ja grillatun lihan yhteys liittyy useimmiten siihen, että lihaa on käristetty hyvin korkeassa lämpötilassa, sanoo Harvard Medical Schoolin Phillip Gray.

Älä siis päästä lihaa mustumaan, vaan käytä pienempää lämpötilaa. Hiljaa hyvä tulee on hyvä ohjesääntö grillauksessa.

2. Marinoi

Tietyt terveelliset antioksidantit saattavat vähentää karsinogeenien määrää ruoassa jopa 88 prosentilla, väittää Kansasin Food Science Institute.

Laita marinadiin rosmariinia, kurkumaa ja tuoretta valkosipulia.

3. Syö kasviksia

– Kasvisten ja hedelmien grillaaminen ei oikeastaan synnytä karsinogeeneja, sanoo ravitsemustieteilijä Brian St. Pierre.

Grilliin sopivat hyvin esimerkiksi parsa, paprikat, kesäkurpitsa, munakoiso, maissi, vihreät pavut, porkkana sekä sienet. Kokeile myös grillattua ananasta, persikkaa, mansikoita, luumuja, banaania ja nektariinia.

4. Seiso poispäin savusta

Grillisavujen hengittäminen pitkien aikojen ajan saattaa nostaa terveyshaittojen riskiä. Vuonna 2015 tehty kiinalaistutkimus osoitti, että tunnin verran grillauskaasuille päivässä altistuneet olivat suuremmassa riskissä sairastua syöpään. 

Lähde: Men's Health

Lisää aiheesta:

Voiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiäÄlä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjäKokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistäBanaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitTutkimus väittää: Rasvassa keittäminen tekee kasviksista terveellisempiä
GrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet