Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vapun himotuimman juoman valmistus onnistuu jokaiselta – itse tehty sima saa kaupan versiot kalpenemaan!

1:26Näin teet perinteistä simaa
Julkaistu 24.04.2019 16:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Perinteisen vappujuoman, siman, valmistus vie jääkaapissa viikon, huonenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä. 

Sima syntyy yksinkertaisista, luonnollisista raaka-aineista: vedestä, sokerista, sitruunasta ja hiivasta. Sen valmistaminen on yksinkertaisempaa kuin moni luulee, kunhan vain seuraa ohjeita ja malttaa antaa siman kypsyä rauhassa.

Raikas sima sopii vapun lisäksi muihinkin kevään ja kesän juhliin.

Muokkaa perinteistä juomaa makusi mukaan

Tärkeää on laittaa sima käymään hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Viileässä tilassa, kuten jääkaapissa, sen valmistuminen vie viikon. Jos kiire yllättää, siman voi antaa käydä huoneenlämmössäkin, jolloin se valmistuu noin kolmessa vuorokaudessa.

Jos simasta haluaa väriltään tummempaa, voi sen valmistukseen käyttää yksinomaan fariinisokeria. Jos taas kaipaat simaan enemmän sitruunan makua, lisää luomisitruunoiden kuoriosia kuumaan veteen yhdessä sokereiden kanssa. Tällöin sima tulee siivilöidä ennen pullotusta. 

Perinteisen sijaan kannattaa kokeilla myös raikasta limettisimaa, jonka voi halutessaan maustaa raikkailla yrteillä, kuten mintulla, basilikalla tai sitruunamelissalla.

limettisima
Lime tuo vaihtelua perinteiseen simaan.DanSukker

Poimi alta helpot, mutta maistuvat reseptit. 

Perinteinen sima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä. Kun sima on kädenlämpöistä, ota kattilasta noin 1 dl simaa ja sekoita siihen hiiva. Kaada sima-hiivaseos takaisin kattilaan ja sekoita hyvin. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin vuorokauden ajan.

Laita puhtaisiin pulloihin 1 tl sokeria simalitraa kohden, ja halutessasi muutama rusina. Pullota sima ja pane jääkaappiin.  Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja nauti noin viikon kuluessa.

Limettisima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1 dl limetin mehua (n. 3–4 limettiä)
herneenkokoinen pala tuorehiivaa

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon. Lisää loput vedestä ja limetin mehu, anna jäähtyä.

Kun sima on kädenlämpöistä, ota kattilasta noin 1 dl simaa ja sekoita siihen hiiva. Kaada sima-hiivaseos takaisin kattilaan ja sekoita hyvin. Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin vuorokauden ajan.

Laita puhtaisiin pulloihin 1 tl sokeria simalitraa kohden, ja halutessasi muutama rusina. Pullota sima ja pane jääkaappiin. Sima valmistuu noin viikossa. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja nauti viikon kuluessa.

Reseptit: DanSukker

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Suosikkilikööriä voi tehdä helposti itse: Täydellinen lopputulos perinteisellä reseptilläNyt on taas aika tehdä simaa! Kaksi raaka-ainetta, jotka tekevät tutusta vappujuomasta raikkaan ja terveellisen Perinteisen siman resepti – tällä ohjeella onnistut varmasti!Vappusima – helppo ohje siman valmistukseenValmista itse herkkusimaa – kaupan juomat kalpenevat takuuvarmasti!Sima
JuomatSimaVappuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa