Vankien käytösongelmat yritetään kitkeä erikoisella tavalla – ratkaisuna pizza

pizza
Shutterstock

Amerikan Indianassa sijaitsevassa LaPorten vankilassa vankien huono käytös aiotaan jatkossa kitkeä erikoisen ratkaisun avulla.

Indianalaisvankila suunnittelee ottavansa käyttöön toimintamallin, joka sallii vankien tilata kerran kuukaudessa pizzaa ja muita herkkuja vankilaan, mikäli he käyttäytyvät toivotulla tavalla. Tarkoitus on, että hyvä käytöksen vastineeksi vangit saavat tilata ruokaa lähialueiden ravintoloista.

TIESITKÖ? Vastaavanlaista käytäntöä on kokeiltu Amerikassa aiemminkin: Michigan Cityn vankilassa vangit ovat saaneet tilata tiettyjä tuotteita vankilan ulkopuolelta jo 20 vuoden ajan. Toiminnasta saadut varat on lahjoitettu muun muassa lasten hyväksi.

Ohjelman mukaan vangit maksavat annokset omista varoistaan. Jos toiminnasta jää yli tuottoa, tarkoitus on, että saadut varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Ruoat käyvät läpi tiukan seulan

Take away -ruoan toimittaminen vankilaolosuhteisiin ei ole aivan yksinkertaista, sillä ohjelma ei saa mahdollistaa salakuljettamista missään muodossa. Pahimmillaan ruokien mukana vankilaan kulkeutuisi muuten kiellettyjä esineitä.

– Haluamme olla varmoja siitä, että salakuljetus ei ole mahdollista, sheriffi John Boyd kertoo.

Annoksille tehtävät turvatoimet ovat äärimmäisen tarkkoja, sillä jokainen vankilaan toimitettava tulee tarkistaa huolellisesti. Olisi tietenkin myös tärkeää, että tilatut annokset olisivat vankien käsissä vielä lämpimiä.

Tarkkojen turvatoimien suunnittelun vuoksi ohjelman toteuttamisajankohta on venynyt, mutta vankilassa ollaan toiveikkaita sen suhteen, kuinka uusi toimintamalli voi vaikuttaa positiivisesti vankien käyttäytymiseen, kun se otetaan käyttöön.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat