Vaniljan hinta pomppasi taivaisiin – miten käy suomalaisten suosikkijäätelön?

jäätelö
Aidon vaniljan hinta on noussut viimeisten viiden vuoden aikana merkittävästi. Shutterstock

Vaniljantuotannon ongelmat ovat saaneet hinnat nousuun. 

Maailman suurin vaniljantuottajamaa Madagaskar on ongelmissa vaniljantuotannon kanssa. Tuotantovaikeudet ovat nostaneet vaniljan hintoja 120 prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Vaniljan hinta on noussut vuodesta 2012 asti. Viidessä vuodessa kilohinta on noussut 14 punnasta 155 puntaan. Jäätelötehtaille hintojen nousu tarkoittaa isoa kuluerää. 

Vanilja on sahramin jälkeen toiseksi kallein mauste maailmassa. 

Vaniljan kasvattaminen ei ole helppoa. Kasvi alkaa tuottaa hedelmää vasta kolmen kasvuvuoden jälkeen. Myös kasvualue on hyvin rajattu. Vaniljan poimimis- ja kuivaamisprosessit puolestaan kestävät kolmesta kuuteen kuukauteen, joten tuotanto on hidasta.

Hintojen nousun ennakoiminen on saanut paikalliset viljelijät korjaamaan satoa liian aikaisin, mikä puolestaan on johtanut laadun heikentymiseen. Arvokas sato on houkutellut myös varkaita.

Hintojen nousu ja laadun heikkeneminen saattaa saada elintarviketeollisuuden etsimään vaihtoehtoja luonnolliselle vaniljalle, uutisoi Food Business News.

Vaniljantuottajat ennustavat tilanteen olevan kuitenkin ohimenevä. 

Lähde: Independent


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!