Vanha uskomus: Syötä vaimolle sinappia – muuttuu laiskasta ahkeraksi

Joulusinappi on herkullinen joulun ajan tuliainen ja joulupöydän lisämauste. Vanhan uskomuksen mukaan sinapista löytyy apu myös liian laiskaan vaimoon.

Sinapin valmistukseen tarvitaan sinappijauheen ohella vain, vettä, viinietikkaa, sokeria ja mausteita. Perinteinen suomalainen sinappi on mietoa ja makeahkoa. Lahjan saajan makumieltymysten mukaan sinapista voi tehdä myös tulisemman tai mausteisemman version. Tyypillisimpiä sinappiin käytettäviä makuaineita ovat valkosipuli, hunaja ja rakuuna. Vaihtelunhaluinen kotikokki lisää sekaan esimerkiksi olutta, konjakkia, kahvia tai omenasosetta.

"Syötä laiskalle vaimolle sinappia ja hänestä tulee ahkera"

Sinapin historia ulottuu kauas. Sen käyttö mausteena tunnettiin jo antiikin ajalla, joskin aluksi sinappia pidettiin lähinnä lääkekasvina. Ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla uskottiin, että laiskat vaimot muuttuvat uutteriksi ihannevaimoiksi, jos heille syötetään sinappia.

Sinappi oli aikoinaan Euroopan suosituin mauste, koska se oli aasialaisia mausteita halvempaa. Kun maustekauppa avautui meriteitse, muut mausteet halpenivat Euroopassa ja sinappi menetti suosiotaan.

Suomessa sinappi on ketsupin ohella edelleenkin suosituimpia ja käytetyimpiä mausteita.

Lähde: Ruokatieto

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja