Vanha hittikinkku on menettänyt ykköspaikkansa: Tämä on nyt Suomen suosituin joulukinkku – ostatko sinäkin?
![Copyright: MTV. joulukinkku 2](https://im.mtvuutiset.fi/image/6703684/landscape16_9/1600/900/d40c852438aefb5ddfe279bf50d33e4c/rX/joulukinkku-2.jpg)
Joulukinkku pitää pintansa suosituimpana joulupöydän herkkuna. Suomalaiset eivät kuitenkaan enää osta samanlaisia joulukinkkuja kuin ennen, selviää HKScanin tilastoista.
HKScanin mukaan joulukinkkua syödään Suomessa tänäkin jouluna reilut kuusi miljoonaa kiloa. Suosituin kinkku on luuton 2–4 kiloinen juhlakinkku. Potkallinen 6–8 kiloinen juhlakinkku on menettänyt ykköspaikkansa suosituimpana kinkkuna. Aiempaa useampi suosii tuoresuolattua kinkkua pakastetun sijaan.
– Kinkkutrendeissä on nyt kaksi selkeää suuntaa. Joulupöytään valitaan aikaisempaa pienempi kinkku ja pakastekinkun sijaan yhä useampi suosii tuoresuolattuja kinkkuja. Tuoreiden kinkkujen saatavuus on kuitenkin aina rajallista, joten edelleen suurin osa eli 55 prosenttia kinkuista myydään pakastettuina. Makueroa näissä ei ole, joten molemmat sopivat joulupöytään yhtä hyvin, kertoo HKScanin Suomen markkinointi- ja tuotekehitysjohtaja Anne Terimo.
Ennen oli vain kolme vaihtoehtoa
Vielä vuosikymmen sitten kinkkuvaihtoehtoja oli kolme: luullinen kokonainen kinkku, potkallinen kinkku tai luuttomaksi leikattu kinkku. Lihaa näissä kaikissa oli saman verran, noin 6–8 kiloa. Nykyään kinkkuvaihtoehtoja on paljon enemmän.
– Pienimmät luuttomat kinkut ovat noin kilon painoisia. Siitä ylöspäin voi valita minkä kokoisen kinkun tahansa aina 12 kiloon asti. Eri kokoisia kinkkuvaihtoehtoja on entisen kolmen sijaan nyt jopa kymmenen, kertoo Terimo.
Ensimmäinen ja tärkein kinkkuhävikin minimoimisen toimenpide on se, että hankkii mahdollisimman sopivan kokoisen kinkun.
Lähde: HKScan
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka