Vältä ruokamyrkytys – tärkeimmät vinkit kotikeittiöön

lihan leikkaus
Käsittele ruoka-aineita puhtain käsin. Shutterstock

Keittiöhygienia kannattaa muistaa myös kotikeittiössä, jos haluaa välttyä ikäviltä ruokamyrkytyksiltä.

Ruokamyrkytykset johtuvat yleisimmin raaka-aineiden tai ruokien huolimattomasta käsittelystä. Jos ruokia säilytetään liian lämpimässä tai ruokaa ei kuumenneta riittävästi, bakteereilla on hyvät olosuhteet lisääntyä.

Myös likaisista käsistä ruokaan kulkeutuneet mikrobit voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Eviran laatimilla ohjeilla ruoanlaitto sujuu turvallisesti.

1. Pese kädet

Ei riitä, että peset kädet ennen ruoanlaittoa. Käsiä kannattaa pestä myös ruoanlaiton eri vaiheissa, etenkin jos käsittelee raakaa kanaa, kalaa tai lihaa.

2. Käytä puhtaita välineitä

Lihalle, leivälle ja kasviksille on hyvä olla omat leikkuulautansa. Jos käytät samoja leikkuulautoja eri raaka-aineille, pese ne aina huolellisesti.

3. Pese kaikki kasvikset

Kasvikset ovat yllättävän yleinen syy ruokamyrkytyksiin. Ulkomaiset pakastemarjat kannattaa keittää ennen käyttöä.

4. Kypsennä liha kunnolla

Jauheliha, porsas sekä broileri on on syytä kypsentää täysin kypsäksi. Naudan ja lampaan liha voi jäädä sisältä mediumiksi.

5. Tarjoile ruoka heti

Kylmä ruoka tarjoillaan kylmänä ja kuuma kuumanna. Jos lämmintä ruokaa jää yli, se kannattaa jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ja laittaa jääkaappiin.

6. Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa

Kun säilytät ruoka-aineet oikein, bakteerit eivät pääse lisääntymään. Tarkista myös viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät.

Lähde: Evira

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!