Vältä pahin virhe sieniruoissa! Huippukokin parhaat sienivinkit: "Siitä ei suomalainen ruoka hirveästi parane"

sienikastike
Kantarelleista syntyy muutamalla aineksella helppo kastike. Shutterstock

Sienten paistossa maltti on valttia. Sienimuhennos on parhaimmillaan hyvin yksinkertainen.

Syksyn sienikausi on nyt käynnissä ja metsässä kukoistavat niin haperot, vahverot, tatit kuin rouskutkin. Sienet kannattaa hyödyntää tuoreina, vinkkaa televisiosta tuttu huippukokki Kari Aihinen.

– En ole ikinä perustanut sienten kuivaamisesta tai säilömisestä. Sienet kannattaa käyttää tuoreena nyt kun niitä löytyy.

Aihinen kehottaa yhdistämään sieniä rajusti ja rohkeasti niin kasviksena kuin lisäkkeenä. Kokille itselleen sienet maistuvat parhaiten normaalisuolaisessa voissa esimerkiksi ruohosipulin kanssa paistettuna.

– Olen aina syönyt sienet ihan sieninä. Hyvin ja pitkään voissa paistetut sienet ovat se ruoka, mitä suosittelen, Aihinen kertoo.

Paistamisen lisäksi Aihinen suosittelee sienistä tuttuja muhennoksia. Sienimuhennos on parhaimmillaan hyvin yksinkertainen.

– Ei siihen tarvita kuin kolme raaka-ainetta: kantarelleja, sipulia ja kermaa, Aihinen vinkkaa.

Kokeilunhaluiset voivat huippukokin mukaan lisätä yksinkertaiseen vuokaan esimerkiksi pekonia, aurinkokuivattua tomaattia tai yrttejä oman maun mukaan.

– Savustettua lohta, kermainen kantarellimuhennos ja uudet, hyvin keitetyt perunat, siitä ei suomalainen ruoka hirveästi parane, Aihinen sanoo.

Sieniä ei pidä valmistaa hätiköiden

Aihisen mukaan pahin virhe sieniruoissa on paistaa sienet nopeasti ja hätiköiden öljyssä. Sieniruokien tekeminen vaatii aikaa, ja sienet pitää paistaa kunnolla.

– Älkää hosuko sienten kanssa, vaan antakaa kerman hautua kunnolla kasaan ja malttakaa paistaa sieniä tarpeeksi pitkään, Aihinen kehottaa.

Tärkeää on käyttää oikeaa voita ja kuohukermaa. Aihisen mukaan sienet tulee paistaa miedolla lämmöllä, vaahtoavassa voissa. Näin voin maku imeytyy koko sienen läpi, hän kertoo.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja