6:04

Vältä huijarisienet! Näistä merkeistä tunnistat kantarellia muistuttavan valevahveron

Kantarellia muistuttavat sienet, valevahverot, saattavat hämätä kokeneempaakin sienestäjää. Näin erotat mauttoman valesienen herkullisesta kantarellista. 

Videolla sieniasiantuntija paljastaa, mistä myrkylliset sienet tunnistaa parhaiten.

Sienestäjät ovat tänä syksynä saattaneet törmätä keltavahveroa eli kantarellia muistuttavaan sieneen – valevahveroon. Vaikka kyseessä ei ole myrkyllinen sieni, lautasella valevahvero saattaa aiheuttaa pettymyksen. Kyseinen sieni on nimittäin melko mauton ja rakenteeltaan kumimainen.

Sienet erottaa parhaiten väristä ja heltasta

Keltavahveron ja kantarellin erottaa toisistaan parhaiten, kun sieneen tutustuu lähemmin. Keltavahverolla ei ole helttoja, kuten valevahverolla, vaan hyvin tiheässä olevat poimut.

Valevahvero on myös väriltään oranssisempi kuin vaaleankeltainen keltavahvero. 

Ulkonäön lisäksi myös sienten kasvupaikoissa on eroa. Kantarellia esiintyy yleensä koivikoissa, valevahvero viihtyy puolestaan paremmin havu- ja sekametsissä, hakkuuaukeilla ja risukoissa. Kannattaa myös muistaa, että valevahverot eivät kasva ryppäinä, kuten kantarellit.

Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ero paljastuu viimeistään lautasella. Keltavahverolla on voimakas ominaismaku- ja tuoksu. Valevahvero ei tuoksu juuri miltään. 

Vahingossa nautittuja valevahveroita ei silti tarvitse säikähtää, sillä ne eivät ole myrkyllisiä. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja