Valmista sangriaa uudella tavalla – kokeile kuohuviinikikkaa

sangria
Shutterstock

Sangria tunnetaan kesäisenä juhlajuomana. Oletko tullut ajatelleeksi, että valmistukseen voi käyttää muutakin kuin punaviiniä? Kokeile uusia makuyhdistelmiä ja ylläty. 

Espanjalainen termi sangria tarkoittaa viinin ja hedelmien sekoitusta. Tämä raikas juoma keksittiin luultavasti jo keskiajalla, jolloin vesi ei aina ollut puhdasta juotavaksi, vaan jano täytyi sammuttaa muilla keinoilla. Sangria levisi nopeasti ympäri maailmaa, ja nykypäivänä useat ravintolat ja baarit ovatkin luoneet juomasta oman näköisensä version.

Sangriaa on helppo valmistaa lisäämällä viiniin hedelmiä ja mausteita oman mielensä mukaisesti. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja juhlista lämpenevää säätä tätä kesäistä juomaa siemaillen. 

Punaviinisangria syntyy aromikkaasta viinistä

Perinteinen espanjalainen versio sangriasta valmistetaan Tempranillo-viiniin, mutta lähes mikä tahansa keskihintainen punaviini soveltuu sangrian valmistukseen erinomaisesti. Varmasti herkullinen lopputulos syntyy hedelmäisestä ja aromikkaasta punaviinistä.

Sangrian valmistuksessa kannattaa kuitenkin välttää vanhempia punaviinejä, joiden maku ei ole parhaimmillaan juomasekoituksissa. Myös kalliit viinit kannattaa jättää nautittavaksi sellaisenaan tai aterian kumppaniksi. Liian tanniiniset viinit saattavat puolestaan peittää alleen sangrian hedelmäistä makua, jolloin lopputulos ei ole paras mahdollinen. 

Valkoviini haastaa tekijänsä

Valkoviini ja hedelmät ovat haastavia yhdistettäviä. Valkoviinien hedelmäinen maku joutuu helposti ristiriitaan juoman sisältämien hedelmien kanssa. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, mistä rypäleestä valmistettua viiniä aiot sangriassasi käyttää. Esimerkiksi sitruksinen Sauvignon Blanc-rypäle ei ole parhaimmillaan limeä ja sitruunaa sisältävässä sangriassa. Valitse mieluummin viini, joka ei kilpaile sangrian hedelmien kanssa.

Valkoviinisangriaan kannattaakin kokeilla hieman kevyempiä, mielellään ei tammitynnyrissä kypsytettyjä viinejä. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Chardonnay-viini. Aivan kuten perinteisessä punaviinisangriassa, yksinkertaiset ja maukkaat viinit ovat kalliita ja monimutkaisia viinejä parempia vaihtoehtoja. 

Roséviinillä kaunis väri

Roséviini unohtuu liian usein sangriaan käytettävien viinien listalta. Tämä vaaleanpunainen viini sopii erinomaisesti sangrian valmistukseen, varsinkin silloin kun käytät kuivia vaihtoehtoja. Hyvän maun lisäksi roséviinin lisäetuna on luonnonkaunis väriyhdistelmä, joka hurmaa juojansa varmasti. Useasta roséviinistä löytyy kevyen marjaisia makuja ja aromeja, minkä vuoksi tämä viini on omiaan vadelmia, karpaloita ja persikoita sisältävässä sangriassa. Vältä erittäin makeita roséviinejä, sillä ne eivät ole parhaimmillaan sangrian muiden ainesosien kanssa. 

Kuohuviinillä pirteyttä

Jos haluat sangriaasi hieman pirteyttä, kokeile lisätä juomaan viinin sijasta kuplivaa kuohuviiniä. Aivan kuten viineissä, yksinkertaiset ja hedelmäiset vaihtoehdot toimivat parhaiten. Espanjalainen cava ja italialainen prosecco toimivat sangriassa hyvin niin makunsa kuin hintansakin puolesta. Kalliimmat vuosikertakuohuviinit kannattaa jättää parempaa käyttötarkoitusta varten. 

Kun valmistat sangriaa kuohuviinistä, käytä valmistukseen valkoviinisangrian reseptiä. Kuohuviinisangrian valmistuksessa avainasemassa ei ole se mitä kuohuviiniä käytät, vaan se miten juoman valmistat. Monet sangriareseptit vaativat ainesosien pitkää, jopa yön yli kestävää maustumista. Kuitenkin kuohuviinisangriassa ainesosien liian pitkä liottaminen hävittää juomasta kuplat. Tässä tapauksessa parasta on yhdistää kaikki muut ainekset etukäteen, ja lisätä kuohuviini vasta juuri ennen tarjoilua. 

Jälkiruokaviinillä mielenkiintoinen lopputulos

Makea jälkiruokaviini ei ehkä tunnu parhaimmalta vaihtoehdolta sangriaan, mutta huolellisella suunnittelulla jälkiruokaviini voi tuottaa todella maukkaan ja omalaatuisen juomasekoituksen. Hyvän lopputuloksen saamiseksi kannattaa etsiä yksinkertainen ja hedelmäinen jälkiruokaviini, jonka sokeri- ja alkoholipitoisuudet eivät kuitenkaan ole liian korkeita. Vältä erittäin vahvoja vaihtoehtoja, kuten marsala- tai portviiniä. Jos haluat varmistaa sangrian onnistumisen, valitse sangriaresepti joka sisältää paljon happamia makuja, kuten sitruunaa ja appelsiinia. Happamuus auttaa torjumaan viinin liiallista makeutta, jolloin lopputuloksena on erilaisia raaka-aineita sisältävä tasapainoinen juomasekoitus. 

Lähde: Foodandwine.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja