Valmista patonkeja itse kotona – katso helppo resepti!

shutterstock_277246481
Shutterstock

Patongit valmistuvat myös kotikeittiössä yllättävän helposti.

Leipäviikkoa vietetään 7.–13.9.2015. Teemaviikon kunniaksi leipää kannattaa leipoa myös itse.

Ina-Janine Johnsenin Pataleipää-kirjassa (WSOY 2015) esitellään herkullinen patonkiresepti. Poimi vinkit ja valmista jatkossa patongit itse!

Ina-Janine Johnsenin patongit

7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
sokeria (halutessasi)
4 dl vettä
oliiviöljyä
pizzakivi (ei pakollinen)

VINKKI! Jos patongit pehmenevät, saat kuoren uudelleen rapeaksi laittamalla patongit pariksi minuutiksi lämpimään uuniin.

Sekoita jauhot, suola, kuivahiiva ja halutessasi hieman sokeria keskenään suuressa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla tai kannella ja jätä työtasolle 12–18 tunniksi.

Laita työtasolle pala leivinpaperia ja ripottele sen päälle runsaasti jauhoja. Kaada taikina leivinpaperille, voit käyttää apuna nuolijaa. Jos taikina on hyvin kosteaa, ripottele päälle jauhoja. Ota yksi taikinan reunoista ja taita se keskelle. Ota seuraava reuna ja taita keskelle. Voit tehdä näin jopa 10 kertaa, kunnes alat tuntea taikinassa hieman vastusta ja se alkaa pysyä muodossaan. Jos taikina on liian tahmeaa, ripottele väleihin lisää jauhoja. Käännä taikina taitettu puoli alaspäin. Levitä sormilla päälle hieman oliiviöljyä. Peitä taikina. Voit esimerkiksi laittaa taikinan päälle kulhon nurin päin. Anna taikinan kohota työtasolla 2 tuntia.

Laita uuni lämpenemään 250-asteiseksi. Laita uuniin suuri neliskulmainen pizzakivi, jos sinulla on sellainen.

Taikinan tulee kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja venytä osat pitkiksi tangoiksi. Taikina on tahmeaa ja tangoista tulee epätasaiset, mutta tee parhaasi. Laita tangot leivinpaperilla päällystetylle pellille. Levitä tankojen päälle sormilla hieman oliiviöljyä ja laita pelti esilämmitetyn uunin keskitasolle tai alatasolle. Jos uunissa on pizzakivi, voit laittaa leivinpaperin tankoineen suoraan sen päälle. Paista noin 15 minuuttia, kunnes tangot ovat kullanruskeita. Jäähdytä ritilällä.

Lähde: Ina-Janine Johnsen: Pataleipää (WSOY 2015)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja