Edullista ja yllättävän helppoa: Valmista itse näkkileipää

Itsetehty näkkileipä
Shutterstock

Näkkileipä on terveellinen lisä lounaalle tai illalliselle – ja se valmistuu kotioloissakin yllättävän helposti ja edullisesti.

Moni ostaa säännöllisesti kaupasta näkkileipää, mutta perinneherkkua voi valmistaa myös kotioloissa. Mitt Kök -sivuston ohjeella rapsakka siemennäkkäri valmistuu myös nopeasti.

Siemen-näkkileipä

20 suurta ruutua
2,5 dl piimää
25 g hiivaa
50g voita
2 rkl leipäsiirappia
1 tl suolaa
4 dl spelttiä
3–4 dl jauhoja
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 rkl merisuolaa

1. Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä piimä 37 asteeseen ja liota hiiva piimään.

2. Lisää voi, siirappi, suola, speltti ja vehnäjauhot. Sekoita. Säästä hieman vehnäjauhoja taikinan levittämistä varten. Anna taikinan käydä noin 30 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

4. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se neljään osaan. Kauli palat mahdollisimman ohuiksi ja siirrä palat leivinpaperille yksi kerallaan.

5. Sudi näkkileivät vedellä, ripottele niiden pinnalle siemeniä ja merisuolaa ja kaulitse lopputulosta varovaisesti.

6. Paista näkkileipiä uunin keskitasolla 10–15 minuuttia tai kunnes leivän pinta saa väriä ja rakenne muuttuu hauraaksi.

7. Anna näkkileipien jäähtyä ritilällä ja irrota paloja toisistaan.

8. Herkuttele!

Lähde: Mitt Kök

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.