Valmista ihastuttavat jäätelöannokset kotona ilman jäätelökonetta

Jäätelöpavlova,-dansukker,-marja
Kesän herkullisimmat jäätelöt saavat makunsa marjoista ja hedelmistä. Dansukker

Jäätelö on kesäinen jälkiruoka parhaimmillaan, ja viileä herkku syntyy vain vähällä vaivalla. Helpot perusreseptit antavat kotikokin mielikuvitukselle sijaa, sillä niitä on helppo muokata vaativimmankin herkkusuun makuun sopivaksi.

Kesän herkullisimmat jäätelöt saavat makunsa pitkin kesää kypsyvästä marja- ja hedelmäsadosta. Leivonnasta tutut, rakkaat makuyhdistelmät sopivat erinomaisesti myös itse tehtyyn jäätelöön: omenajäätelössä maistuu kaneli ja mustikkajäätelö viimeistellään aromikkaalla kardemummalla.

Kuohkea rakenne syntyy myös ilman jäätelökonetta, kun muistaa sekoittaa pakastimessa jäädytettävää massaa pari kolme kertaa jäätymisen aikana.  

Herukka-jogurttijäätelö

Valmista jäätelöä noin 1 litra.

Ainekset:

5 dl (250 g) musta- tai punaherukoita

¾ dl ruokokidesokeria (esimerkiksi Dansukker)

3 dl kuohukermaa

5 kananmunan keltuaista

1 ½ dl ruokokidesokeria

1 dl glukoosisiirappia

250 g (2 ½ dl) turkkilaista jogurttia

Soseuta herukat ja mausta sose ruokokidesokerilla.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset, ruokokidesokeri ja glukoosisiirappi vaaleaksi, lisää jogurtti ja sekoita seos sileäksi. Sekoita kermavaahto joukkoon ja lisää herukkasose huolettomasti sekoittaen seokseen.

Kaada seos pakasteastiaan tai -rasiaan, siirrä pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään. Sekoita jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein pari kolme kertaa. Tai pyöritä seos jäätelöksi jäätelökoneella koneen ohjeen mukaan.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele herukkajäätelö palloiksi tai lusikoi se jäätelömaljoihin.

Mansikka-marenkijäätelö

Valmista jäätelöä noin 1 litra.

Ainekset:

5 dl (250 g) mansikoita

1 dl mansikanmakuista tomusokeria

1 dl tomusokeria

2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1 dl taloussokeria

1 dl glukoosisiirappia

punaista karamelliväriä

10 kpl (30 g) marenkeja

Survo mansikat kevyesti painellen ja sekoita tomusokerit survokseen.

Vaahdota jääkaappikylmä vaniljakastike pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita sokeri, glukoosisiirappi ja mansikkasose vaniljakastikevaahtoon. Halutessasi voit vahvistaa jäätelöseoksen väriä punaisella karamellivärillä.

Kaada puolet seoksesta pakasteastiaan tai -rasiaan ja murenna puolet marengeista päälle. Tee toinen kerros samoin. Siirrä astia pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään. Sekoita jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein pari kolme kertaa.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele mansikka-marenkijäätelö palloiksi tai lusikoi se jäätelömaljoihin.

Mustikkajäätelö

Valmista jäätelöä noin 1 litra.

Ainekset:

Mustikkakastike

4 dl (200 g) mustikoita

1 ½ dl vettä

1 maustemitallinen kardemummaa

¾ dl hillosokeria

Jäätelöön

4 dl kuohukermaa

5 kananmunan keltuaista

1 ½ erikoishienoa sokeria

1 dl glukoosisiirappia

Mittaa mustikkakastikkeen aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Anna kiehua lempeästi kuplien kannen alla noin 5 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset, sokeri ja glukoosisiirappi vaaleaksi. Lisää kermavaahto joukkoon. Sekoita mustikkakastike huolettomasti jäätelöseokseen.

Kaada seos pakasteastiaan tai -rasiaan, siirrä pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään. Sekoita jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein pari kolme kertaa. Tai pyöritä seos jäätelöksi jäätelökoneella koneen ohjeen mukaan.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele mustikkajäätelö palloiksi tai lusikoi se jäätelömaljoihin.

Omenajäätelö

Valmista jäätelöä noin 1 litra.

Ainekset:

Omenatäyte

2 (275 g) keskikokoista omenaa

1 dl omenamehua

1 dl hillosokeria

½ tl kanelia

Jäätelöön

2 dl kahvikermaa

2 dl kuohukermaa

1 dl erikoishienoa sokeria

1 dl glukoosisiirappia

5 kananmunan keltuaista

Jäätelökerrosten väliin

½–¾ dl tummaa muscovadosokeria (esimerkiksi Dansukker)

Kuutioi kuoritut omenat. Laita kuutiot, omenamehu, hillosokeri ja kaneli mikrouuninkestävään korkealaitaiseen kulhoon (hillo kuohuu kiehuessaan). Kuumenna täydellä teholla 3–4 minuuttia, sekoita ja jatka kuumentamista vielä 3–4 minuuttia. Jäähdytä.

Mittaa kermat, sokeri, glukoosisiirappi ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, sähkölieden kakkosella tai kolmosella tai kaasulieden haudutuspolttimon puoliteholla, koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee ja kuplii hiukan, älä keitä. Jäähdytä.

Sekoita omenatäyte joukkoon.

Kaada seos pakasteastiaan tai -rasiaan, siirrä pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään. Sekoita jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein pari kolme kertaa ja ripottele muscovadosokeria jäätelöseokseen jokaisella sekoituskerralla.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele omenajäätelöstä palloja tai lusikoi se jäätelömaljoihin.

Jäätelöpavlova

10 annosta

Ainekset:

Marenki

5 kananmunan valkuaista

3 dl erikoishienoa sokeria

1 tl perunajauhoja

½ tl leivinjauhetta

2 tl konjakkia

Täyte

1 ½ l jäätelöä maun mukaan

1 l marjoja maun mukaan

Kuumenna uuni 120–140 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellille.

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri kolmessa erässä vaahdon joukkoon vatkaamisen aikana. Sekoita viimeiseen sokerierään leivinjauhe ja perunajauhot. Lisää konjakki marenkivaahtoon vatkauksen lopussa.

Pursota tai levitä marenkivaahto leivinpaperoidulle uunipellille, läpimitaltaan noin 15 cm:n kokoiseksi ympyräksi siten, että ulkoreunaan tulee korkeammat pursotukset tai marenkivaahtokiehkurat.

Työnnä pelti uuniin ja paista 60–90 minuuttia. Katkaise virta uunista, avaa uuninluukkua hiukan, työnnä esimerkiksi lusikka väliin, ja anna marenkien kuivua uunissa muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.

Siirrä marenkilevy lastan avulla varovasti nostaen tarjoiluvadille. Täytä jäätelöpalloilla ja marjoilla juuri ennen tarjoilua.

Lähde: Dansukker 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.