Valmispizzataikinasta voi leipoa myös sämpylöitä: Testasimme koukuttavan helpon ohjeen

valkosipulileipä, taikinasolmu, sämpylä
Shutterstock

Näihin makunystyröitä helliviin, täydellisen valkosipulisiin taikinasolmuihin tulee taatusti himo.

Valmiista pizzataikinasta voi tehdä muutakin kuin pizzaa. 

Näihin valkosipuli-voiseoksella kruunattuihin taikinasolmuihin on nimittäin hyödynnetty juurikin valmispizzataikinaa.

Valkosipuli-taikinasolmut valmistuvat nopeasti ja ne on äärimmäisen helppo valmistaa. Ainoa haittapuoli näissä on, että niiden syömistä on hankala lopettaa.

Taikinasolmujen valmistaminen vaatii myös hieman ennakointia, sillä pizzataikinan tulisi olla huoneenlämpöistä ennen "leipomisen" aloittamista. Jääkaappikylmän taikinan kannattaakin antaa levätä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen ruoanlaittoa.

Huomioi myös, että valkosipulinpalaset palavat helposti uunissa, joten koita katsoa, ettet ennen paistoa sivele taikinasolmujen pintaan kovinkaan paljoa valkosipulin palasia. Tuoreen valkosipulin sijaan voit koettaa maustaa voisulan myös nestemäisellä valkosipulilla.

MTV Uutiset testasi reseptin

Valmiin pizzataikinan käsitteleminen on todella helppoa, mutta taikinasolmuja pyöritellessään tulee kuitenkin "leipomisen tuntua". Taikinasolmut on oikeasti niin helppo kääräistä solmuksi, että leipomisaktiviteetti sopii hyvin myös lasten kanssa tehtäväksi.

Luonnollisestikaan mikään, mikä on valeltu hyvin valkosipulisella voilla, ei voi olla huonoa. Uunista ulos putkahtaneet taikinasolmut tuoksuivat jo valmiiksi jumalaisilta ja kun niiden pintaan sipaistiin vielä hieman lisää valkosipuli-voisulaa, maku oli käsittämättömän hyvä.

Lopputulos ei ollut mitenkään rasvainen, vaan vielä kuumat solmut ikään kuin imaisivat voisulan itseensä.

Taikinasolmut sopivat erinomaisesti esimerkiksi sosekeiton ja salaatin kylkiäisiksi tai ihan vaan sellaisinaan nautittaviksi.

Valkosipuliset taikinasolmut

Reseptistä tulee noin 16 valmista "sämpylää".

noin 450 g valmista pizzataikinaa
8 rkl voita
6 valkosipulinkynttä pieneksi silputtuna tai raastettuna
0,5 tl suolaa
2 rkl silputtua persiljaa
0,5 dl raastettua parmesaania

1. Anna pizzataikinan levätä hetki huoneen lämmössä. 

2. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. 

3. Sulata voi pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Lisää joukkoon valkosipuli ja suola ja anna kuumeta, kunnes pinta alkaa hieman vaahdota. Siirrä kattila syrjään ja anna jäähtyä.

4. Levitä pizzataikina kevyesti jauhotetulle tasolla ja kauli tai venytä se noin 30 x 25 cm kokoisen suorakaiteen muotoiseksi. Leikkaa taikina esimerkiksi pizzaleikkurin avulla neljään osaan ja vielä jokainen neljäsosa neljään samankokoiseen suikaleeseen pitkittäissuunnassa.

5. Pyöritä jokainen suikaleista hieman kierteelle ja "solmi" sitten solmuksi ja taittele päät solmun keskelle. 

6. Asettele taikinasolmut leivinpaperille niin, että jokaisen väliin jää vähintään pari senttiä tilaa. Voitele solmut sitten noin kolmas osalla sulasta valkosipulivoista.

7. Paista taikinasolmuja uunissa 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä uunipeltiä paiston puolivälissä. 

8. Sillä aikaa kun taikinasolmut paistuvat uunissa, sekoita loppuun valkosipulivoihin persilja. Jos voi on ehtinyt jo palautua kiinteämpään muotoon, sulata sitä hetki vielä hellalla.

9. Kun taikinasolmut ovat valmiita, sivele niiden päälle välittömästi loppu voiseos ja ripottele päälle vielä reilusti raastettua parmesaania.

Resepti: Delish

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!