Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valmispizzataikinasta voi leipoa myös sämpylöitä: Testasimme koukuttavan helpon ohjeen

Shutterstock
Julkaistu 05.02.2022 17:56

Emmi Niiniaho

Näihin makunystyröitä helliviin, täydellisen valkosipulisiin taikinasolmuihin tulee taatusti himo.

Valmiista pizzataikinasta voi tehdä muutakin kuin pizzaa. 

Näihin valkosipuli-voiseoksella kruunattuihin taikinasolmuihin on nimittäin hyödynnetty juurikin valmispizzataikinaa.

Valkosipuli-taikinasolmut valmistuvat nopeasti ja ne on äärimmäisen helppo valmistaa. Ainoa haittapuoli näissä on, että niiden syömistä on hankala lopettaa.

Taikinasolmujen valmistaminen vaatii myös hieman ennakointia, sillä pizzataikinan tulisi olla huoneenlämpöistä ennen "leipomisen" aloittamista. Jääkaappikylmän taikinan kannattaakin antaa levätä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen ruoanlaittoa.

Huomioi myös, että valkosipulinpalaset palavat helposti uunissa, joten koita katsoa, ettet ennen paistoa sivele taikinasolmujen pintaan kovinkaan paljoa valkosipulin palasia. Tuoreen valkosipulin sijaan voit koettaa maustaa voisulan myös nestemäisellä valkosipulilla.

MTV Uutiset testasi reseptin

Valmiin pizzataikinan käsitteleminen on todella helppoa, mutta taikinasolmuja pyöritellessään tulee kuitenkin "leipomisen tuntua". Taikinasolmut on oikeasti niin helppo kääräistä solmuksi, että leipomisaktiviteetti sopii hyvin myös lasten kanssa tehtäväksi.

valkosipuli-taikinasolmu, lautasellaTaikinasolmuista tulee soman näköisiä "sämpylöitä".MTV Uutiset

Luonnollisestikaan mikään, mikä on valeltu hyvin valkosipulisella voilla, ei voi olla huonoa. Uunista ulos putkahtaneet taikinasolmut tuoksuivat jo valmiiksi jumalaisilta ja kun niiden pintaan sipaistiin vielä hieman lisää valkosipuli-voisulaa, maku oli käsittämättömän hyvä.

Lopputulos ei ollut mitenkään rasvainen, vaan vielä kuumat solmut ikään kuin imaisivat voisulan itseensä.

Taikinasolmut sopivat erinomaisesti esimerkiksi sosekeiton ja salaatin kylkiäisiksi tai ihan vaan sellaisinaan nautittaviksi.

Lue myös: Tuoretta leipää nopeasti! Arjan superhelpot sämpylät ovat hitti: "Herkulliset, rapeakuoriset ja sisältä pehmeät"

Valkosipuliset taikinasolmut

Reseptistä tulee noin 16 valmista "sämpylää".

noin 450 g valmista pizzataikinaa
8 rkl voita
6 valkosipulinkynttä pieneksi silputtuna tai raastettuna
0,5 tl suolaa
2 rkl silputtua persiljaa
0,5 dl raastettua parmesaania

1. Anna pizzataikinan levätä hetki huoneen lämmössä. 

2. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. 

3. Sulata voi pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Lisää joukkoon valkosipuli ja suola ja anna kuumeta, kunnes pinta alkaa hieman vaahdota. Siirrä kattila syrjään ja anna jäähtyä.

4. Levitä pizzataikina kevyesti jauhotetulle tasolla ja kauli tai venytä se noin 30 x 25 cm kokoisen suorakaiteen muotoiseksi. Leikkaa taikina esimerkiksi pizzaleikkurin avulla neljään osaan ja vielä jokainen neljäsosa neljään samankokoiseen suikaleeseen pitkittäissuunnassa.

valkosipuli-taikinasolmu, taikina

5. Pyöritä jokainen suikaleista hieman kierteelle ja "solmi" sitten solmuksi ja taittele päät solmun keskelle. 

6. Asettele taikinasolmut leivinpaperille niin, että jokaisen väliin jää vähintään pari senttiä tilaa. Voitele solmut sitten noin kolmas osalla sulasta valkosipulivoista.

7. Paista taikinasolmuja uunissa 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä uunipeltiä paiston puolivälissä. 

8. Sillä aikaa kun taikinasolmut paistuvat uunissa, sekoita loppuun valkosipulivoihin persilja. Jos voi on ehtinyt jo palautua kiinteämpään muotoon, sulata sitä hetki vielä hellalla.

9. Kun taikinasolmut ovat valmiita, sivele niiden päälle välittömästi loppu voiseos ja ripottele päälle vielä reilusti raastettua parmesaania.

valkosipuli-taikinasolmu, uunista

Resepti: Delish

Lue myös: Ylistetty ohje testissä: Näiden pottujen sanotaan olevan "Instagramin rapeimmat perunat"

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessaTämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikorttiOstitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpalojaEnnennäkemätön jauheliha kauppoihinHanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"
RuokaPizzaValkosipuliLeipäMakuja
Taikina on helppo leikata esimerkiksi pizzaleikkurin avulla sopivan kokoisiksi suikaleiksi ja pyörittää sitten solmulle.MTV Uutiset
Uunista tulleet taikinasolmut sivellään vielä voisulalla.MTV Uutiset

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:59
    Veneet ja laivat

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

  • 10:15
    Matkailu

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • 08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • Eilen16:57
    Jauheliha

    Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin

  • ke16:58
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"