Valkosuklaa ei olekaan suklaata – tiesitkö näitä faktoja?

Suklaata
Erilaisista suklaista saattaa olla vaikea löytää oma suosikki. Shutterstock

Suklaa mielletään helposti makeiseksi, mutta näin ei aina ole. Perinteisen maitosuklaan lisäksi markkinoilta löytyy myös vaihtoehtoja, jotka saattavat olla terveellisempiä.

Suklaan ystävän kannattaa tutustua suklaiden eroihin. Kunnon suklaa valmistetaan laadukkaasta kaakaosta, joka on suklaan yksi pääraaka-aine.

Erota erilaiset suklaat toisistaan

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia suklaita. Suklaiden eroihin kannattaa tutustua, sillä esimerkiksi tumma suklaa saattaa olla terveellisempi vaihtoehto perinteiselle maitosuklaalle.

Tumma suklaa

Tumma suklaa valmistetaan kaakaomassasta, kaakaovoista ja sokerista. Tumma suklaa sisältää vähintään 45 prosenttia kaakaota.

Nykyään monista kaupoista saa jopa 80-prosenttista suklaata. Kannattaakin suosia paljon kaakaota sisältäviä suklaita, sillä niissä on terveellisiä flavonoideja.

Maitosuklaa

Kun tummaan suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta, saadaan aikaan suomalaisten suosimaa maitosuklaata.

Maitosuklaa sisältää vähintään 25 prosenttia kaakaota.

Raakasuklaa

Raakasuklaa on prosessoimattomista ja kuumentamattomista raaka-aineista valmistettavaa suklaata. Liian suuressa lämpötilassa kaakaon kuumentaminen vaikuttaa sen sisältämiin ravintoaineisiin.

Raakasuklaata pidetään terveellisenä sen sisältämien ravintoaineiden vuoksi, joita on suklaassa yli 1200. Merkittäviä mineraaleja ovat esimerkiksi magnesium, kalium, rauta, sinkki ja kromi. Suklaassa käytetty kaakao sisältää runsaasti hyviä antioksidantteja.

Valkosuklaa

Valkoinen suklaa ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä suklaata lainkaan. Valkosuklaa valmistetaan kaakaovoista, sokerista ja maitojauheesta. Se maustetaan usein vaniljalla. Valkoisesta suklaasta puuttuu suklaalle ominainen kaakaomassa.

Valkoisessa suklaassa tulee olla vähintään 20 prosenttia kaakaovoita.

Täytesuklaa

Täytesuklaa tarkoittaa esimerkiksi suklaapatukoita, joissa on suklaata vähintään 25 prosenttia tuotteen painosta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja