Valitsetko kaupassa kiiltävimmän omenan? Ei ehkä kannattaisi

Shutterstock

Tiedätkö, miksi ruokakauppojen hedelmäosastoilla ulkomaiset omenat saattavat näyttää huomattavasti suomalaisia omenoita kiiltävämmiltä?

Syy siihen, että tietyt omenat ovat hedelmäosastolla muita kiiltävämpiä, ei välttämättä ole se, että kiiltävä pinta olisi joidenkin omenalajikkeiden ominaisuus. Joissakin maissa omenoiden pintaan ruiskutetaan nimittäin keinotekoista vahaa.

Omenoiden pintaan saatetaan lisätä sellakkaa

Kun omenat poimitaan myyntiä varten, on tärkeä osa prosessia omenoiden peseminen. Omenoiden kuljettamisen kannalta on ongelmallista, että pesun aikana omenan pinnasta kuluu usein pois luontainen vahapinnoite, joka pitää omenan mehukkaana ja suojaa sitä.

Tästä syystä tietyissä maissa omenoiden säilyvyyttä ja kestävyyttä parannetaan lisäämällä niiden pinnalle keinotekoista vahaa. Tähän tarkoitukseen saatetaan käyttää sellakka- tai karnaubavahaa, jotka mukailevat omenan pinnalla sen luonnollista vahakerrosta – entistä voimakkaampana.

Sellakka valmistetaan tietyn hyönteisen munakoteloidensa suojaksi erittyvästä hauraasta aineesta, joka saa myös omenan pinnan kiiltämään. Sellakka on syötävää, mutta sitä käytetään myös huonekalujen lakkauksessa ja käsittelyssä. Jos haluat syödä mahdollisimman puhtaita ja luonnollisia omenoita, ei hyllystä kannata välttämättä valita sitä kiiltävintä yksilöä.

Suomalaisia omenoita ei pinnoiteta sellakalla

Syy siihen, että kotimaiset omenat tai luomuomenat ovat usein jopa mattapintaisia, on se, että kotimaisia omenoita tai luomuomenoita ei pinnoiteta vahalla keinotekoisesti. Suomalaiset talviomenalajikkeet saattavat kuitenkin olla erityisen kiiltäviä, ja tämä johtuu siitä, että niiden päällä on luontaisesti tavallista paksumpi vahakerros.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja