Välimerellinen kurpitsa-lihapata

MTV Oy, All rights reserved

Syksy on minulle ruokapuolella hauskinta aikaa. Kesällä tuoreita raaka-aineita on yllin kyllin ja niitä nauttii pitäen maut mahdollisimman puhtaina. Syksyn sato tuo lautasille maailman parhaita juureksia vaikkapa maailman parhailla sienillä höystettynä. Lisäksi mökiltä kotiin siirryttäessä tulee keskityttyä enemmän ruoanlaittoon luovassakin mielessä. Ja aikaa on antaa sille enemmän. 

Sesonkiherkku kurpitsa on nostanut päätään hienosti viime vuosina suomalaisten keittiössä. Puistattaa ne etikkaiset purkkikurpitsat koulun ruokalassa. Kurpitsa on monipuolinen, helppo ja edullinen raaka-aine ja sen eri lajikkeista saa irti vaikka kuinka hauskoja ja täynnä syksyn mauilla varustettuja ruokia.

Tässä resepti, joka heittää hienon italialaisen twistin perinteiseen lihapataan. Toimii niin arkeen kuin juhlaankin. Marsalasta säväys liemeen, myskikurpitsasta annos syksyä ja aurinkokuivatuista tomaateista ripaus Välimeren lämpöä.

PS.Tsekkaa myös muut kurpitsareseptit!

Kurpitsainen, välimerellinen lihapata

4-6 hlölle

1 kg naudan keittolihaa (lapaa, paistia)

500 g myskikurpitsaa (buttenut), muukin laji käy, reilun peukalon kokoisiksi paloiksi pilkottuna

1 sipuli, karkeasti pilkottuna

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, siivutettuna

2 dl Marsalaa (tai muuta makeaa, vaaleaa viiniä)

0,5 dl vehnäjauhoja

2 rkl timjamia, lehdet nypittyinä ja hienonnettuna

2 rkl rosmariinia, lehdet nypittyinä ja hienonnettuna

1 l lihalientä

kourallinen lehtipersiljaa, hienonnettuna

oliiviöjyä paistamiseen

suolaa

mustapippuria

Pilko liha reiluiksi, 5 cm palasiksi. Kuumenna iso kattila keskilämmölle. Lorauta oliiviöljyä pohjalle. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Pyöräytä lihapalat vehnäjauhoissa ja ravistele turhat jauhot pois. Ruskista lihat erissä kauttaaltaan. Raaputa pohjasta kaikki ”makupalat” irti. Lorauta vielä pohjalle öljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, timjami ja rosmariini ja kuullota vielä minuutti. Lisää lihat takaisin kattilaan. Kaada mukaan Marsala ja anna kiehahtaa. Lisää lihalientä sen verran, että kaikki peittyvät. Kiehauta, vähennä lämpöä ja anna porista hiljalleen tunti välillä pyöräyttäen. Lisää mukaan kurpitsa ja aurinkokuivatut tomaatit ja anna porista vielä tunti. Maista lientä ja mausta suolalla ja pippurilla sopivaksi. Annostele ja ripottele pinnalle persiljaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!