Vakuumikalassa piilee vakava terveysriski – ethän koskaan tee näin pakastetulle tuotteelle!

9:00 Ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia

Vakuumissa pakastettua kalaa ei koskaan tulisi sulattaa omassa pakkauksessaan. Tällä tavalla voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Katso videolta herkullisen grillilohen resepti! 

Vakuumipakatut kalapalat ovat käteviä ja helpottavat arkista ruoanlaittoa. Kaikesta helppoudestaan huolimatta kalan käsittelyyn kannattaa todella kiinnittää huomiota, sillä pakastettuihin tuotteisiin saattaa kätkeytyä todellinen terveysriski.

Riski kasvaa, kun lämpötila kohoaa yli +3-asteen

Harvat ihmiset tiedostavat, että pakastetun kalan sulattaminen sen omassa pakkauksessaan lisää botulismin, eli Clostridium botulinum -bakteerin tuottamien myrkyllisten aineiden aiheuttaman sairauden riskiä.

Nämä pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaa aiheuttavat bakteerit ovat anaerobisia, eli ne menestyvät hapettomissa olosuhteissa, kuten tyhjiöpakatuissa pakkauksissa. Kun lämpötila pakkauksessa nousee yli kolmen asteen, botulismin riski kasvaa. 

Riskiä voi kuitenkin pienentää poistamalla kalan vakuumipakkauksesta ennen sulatusta. Tämän avulla kala altistuu anaerobisten bakteerien viholliselle, eli hapelle. 

Kalan voi sulattaa omassa pakkauksessaan jääkaapissa, jos jääkaapin lämpötila pysyttelee alle kolmen asteen. Monissa kotitalouksissa jääkaapin lämpötila on asetettu liian korkeaksi, mikä lisää vakuumipakatun kalan terveysriskiä myös niissä tapauksissa, kun kalaa ei ole pakastettu. 

Lähteet: Evira, Health.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja