Vakava riski suositussa terveysruoassa: Liota aina ennen käyttöä!

chia-siemenet
Colorbox

Chia-siemenet ovat tänä päivänä yksi puhutuimmista superruoista, mutta näiden superterveellisiksi ylistettyjen siementen syömisessä on yksi riskitekijä, joka on tärkeä ottaa huomioon.

Suosittuja chia-siemeniä käytettäessä on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että siemenet on liotettu huolellisesti, sillä chia-siemenet turpoavat merkittävästi ollessaan kosketuksissa nesteen kanssa. Pahimmillaan chia-siemenet voivat tukkia jopa ruokatorven turvotessaan.

Chian siemen turpoaa jopa 27-kertaiseksi

Carolinas Medical Centerissä Amerikassa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin sitä, kuinka chia-siemenet turpoavat elimistössä. Tulosten mukaan chian siemen voi turvota painoltaan peräti 27-kertaiseksi nesteessä. Chia-siementen turpoavaa ominaisuutta on pidetty edullisena siksi, että ne vievät pois näläntunteen turvotessaan mahalaukussa.

Chian siemenet eivät kuitenkaan aina ehdi vatsaan ennen kuin ne alkavat turvota. Tutkijat olivat törmänneet tapaukseen, jossa terveysongelmista kurkkutorvessaan kärsinyt henkilö oli syönyt ruokalusikallisen kuivia chia-siemeniä ja huuhtonut ne alas lasillisella vettä. Turvonneet siemenet olivat muodostaneet miehen kurkkutorveen geelimäisen tukkeen, joka saatiin vaivoin poistettua.

Muista liotus!

Chian siemen on yksi maapallon ravintorikkaimmista ruoka-aineista ja varoittavasta esimerkistä huolimatta chia-siemenistä ei tarvitse luopua terveysriskin vuoksi. Siemeniä ei kuitenkaan tulisi syödä sellaisenaan raakana, vaan ne on tärkeää liottaa ennen nauttimista. Liotettuja chia-siemeniä voi käyttää liottamattomien siementen tapaan esimerkiksi smoothieissa tai jogurtin seassa.

Lähde: Acgblog

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja