Vaivaako turvonnut olo? Yksinkertainen muutos ruokavaliossa auttaa

Alkoholin nauttiminen jättää usein jälkeensä ikävän turvotuksen.

Lomalla tulee usein herkuteltua sekä ruokien että juomien saralla ja vaikka lomailu tekee hyvää mielelle, saattaa turvotus ja heikko olo vaivata useamman lomaviikon jälkeen. Oikeanlainen ravinto auttaa pääsemään ikävästä olosta eroon nopeasti.

Ruoansulatus saattaa joutua koville lomailun vuoksi etenkin, jos on tullut nautittua paljon rasvaisia ruokia ja alkoholia. Biokemisti Timo Lehto Terranovalta kehottaa huolehtimaan elimistön tasapainosta lomakauden jälkeen.

– Ruokavalion laiminlyöminen lomalla rasittaa merkittävästi maksaa ja suolistoa. Nauttimalla runsaasti pikaruokaa ja kesäjuomia tekee kehonsa kannalta tyhjäksi loma-ajan hengähdystauon hyvät vaikutukset. Ei siis ihme, että monella onkin arjen alkaessa turvonnut ja hieman väsähtänyt olo, Lehto toteaa.

Syö paljon vihreää

Vihreitä ruokia pidetään perinteisesti puhdistavina ja rauhoittavana herkkuina – ja tämä pitää paikkansa eritoten yrttien ja ruokakasvien kohdalla. Turvotuksesta ja tukalasta olosta kärsivän kannattaa sekoittaa salaatin joukkoon lehtikaalia ja vesikrassia, sillä niiden sisältämillä yhdisteillä on tehokas vaikutus elimistön myrkkyjenpoistojärjestelmään. Mausteena suositut persilja ja korianteri puolestaan auttavat kehoa hankkiutumaan eroon raskasmetalleista.

– Rohdoskasvien supertähti nokkonen auttaa puhdistamaan virtsateitä ja on erittäin vitamiini- ja hivenainepitoinen. Nokkosta voi nauttia monessa muodossa, vaikka hyvänmakuiseksi teeksi kuivattuna, Lehto sanoo.

Ota punajuuri osaksi ruokavaliota

Vihervoimaiseen joukkoon poikkeuksena voidaan mainita punajuuri, joka on täynnä eri B-ryhmän vitamiineja ja edesauttaa maksan toimintaa. Syksy on punajuurien kulta-aikaa, mutta juures kannattaa tarpeen tullen ottaa osaksi ruokavaliota jo kesällä.

– Raakaraastettua punajuuresta saa lisämakua- ja väriä esimerkiksi puhdistavaan lisäkesalaattiin, Lehto neuvoo.

Lähde: Deski

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja