Vain 16 prosenttia suomalaisista toimii oikein – noudatatko tärkeää kalasääntöä?

22119766(1)
Kotimaista lohta on totuttu ostamaan muun muassa Helsingin Kauppatorilta. Lehtikuva

Benella-kirjolohen lanseeraustilaisuudessa paljastettiin, kuinka paljon suomalaiset syövät oikeasti kalaa.

Tänä vuonna tehdyn kansallisen kalakyselyn mukaan suomalaiset syövät kalaa henkeä kohden vuosittain yhteensä noin 15 kiloa.

– Tavoitteenamme on kasvattaa kotimaisen kirjolohen käyttöä sekä arki- että juhlaruokana, Raisioagron toimitusjohtaja Jarmo Puputti toteaa.

Vain 16 prosenttia suomalaisista syö kalaa useita kertoja viikossa

Benella-kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan rehuinnovaatiota. Benellan taustalla olevan ruokintakonseptin ansioista maailman luonnonkalakantoja säästetään. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on myös WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla.

Suositusten mukaan olisi hyvä, että kalaa syötäisiin kaksi kertaa viikossa. Tuoreen kyselyn mukaan suomalaisista 16 prosenttia syö kalaa useita kertoja viikossa ja 34 prosenttia kerran viikossa.

Vastaajista 31 prosenttia kertoi syövänsä kalaa muutaman kerran kuukaudessa. Vain kerran kuukaudessa kalaa kertoi syövänsä 6 prosenttia vastaajista ja tätä harvemmin 8 prosenttia vastaajista.

– Tietoisuus kalan terveysvaikutuksista on hyvällä tasolla, Puputti kertoo.

Kotimaista vai ulkomaista kirjolohta?

Vaikka suomalaiset syövät kalaa henkeä kohden vuosittain yhteensä noin 15 kiloa, on suomalaisen kirjolohen osuus tästä luvusta vain noin yhden kilon.

Kalakyselyssä selvisi, että yhteensä 55 prosenttia suomalaisista syö nimenomaan kotimaista kirjolohta kerran kuukaudessa tai tätä useammin. Kerran viikossa nimenomaan kotimaista kirjolohta ilmoitti syövänsä 11 prosenttia vastaajista.

Lähde: Kansallinen Kalakysely, Omnibus-tutkimus 2015, N:1031, Raisioagro, Benella

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.