Vaikea kasvukausi kiusasi jälleen perunanviljelijöitä – hinnoissa lievää nousua
Vaikka ruokaperunan arvioidaan riittävän kotimaiseen kulutukseen, hinnoissa on havaittavissa lievää nousua.
Tammikuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa 115 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunaa 100 miljoonaa kiloa. Viime vuonna vastaava luku ruokaperunan osalta oli 73 miljoonaa kiloa, joten varastojen voidaan sanoa olevan kohtalaisella mallilla huonosta kavukaudesta huolimatta.
Pohjanmaalla 75 prosenttia Suomen ruokaperunasta
Vaikka vaikea kasvukausi kiusasi jo kolmatta vuotta peräkkäin osaa perunaniljelijöistä, varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla saatiin hyviäkin satoja.
Tammikuun puolivälissä Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan varastoissa olikin 58 prosenttia koko maan ruokaperunasta. Kun mukaan lasketaan kolmas pohjalaisalue eli Etelä-Pohjanmaa, niin alueen osuus Suomen ruokaperunavarastoista oli 75 prosenttia.
– Perunan riittävyyteen vaikuttaa paljon myös varastoinnin onnistuminen. Varastotappiota syntyy tänä talvena haihtumisen vuoksi, sillä varastoja on jouduttu tuulettamaan normaalia enemmän kostean alkutalven vuoksi. Perunan ulkonäköongelmia aiheuttavat sienitaudit, varsinkin harmaahilse, pohtii Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen.
Katosyksynä 2012 ruokaperunan tuottajahinta oli joulukuussa peräti 28,53 euroa sadalta kilolta.
Vaikka Luonnonvarakeskus Luke arvioi perunavarastojen riittävän kotimaiseen kulutukseen, ruokaperunan tuottajahinnoissa on ollut havaittavissa lievää nousua.
Joulukuussa 2017 perunasta maksettiin 19,04 euroa sadalta kilolta, kun vuotta aikaisemmin hinta oli 16,44 euroa.
Lähde: Luonnonvarakeskus
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan