Vaihtoehto jauhelihakastikkeelle! Nyt on nopea ja helppo arkiruoka lohesta: "Yksinkertaisen ihanaa"

Currylla maustettu savukalapasta 7:55 Currylla maustettu savukalapasta

Toukokuussa vietetään Pro Kala ry:n ideoimaa kalakuuta, jolloin haastetaan kaikki syömään kalaa kahdesti viikossa. Yhdistys vinkkaa nyt nopean arkiruoan, joka valmistuu helposti suomalaisten suosikkikalasta, lohesta. 

Videolla: Testaa myös supersuosittu Kari Aihisen currylla maustettu savulohipasta.

Pro Kala ry:n mukaan kalaa tulisi suositusten mukaan syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, jotta siitä saa irti kaikki terveyshyödyt. Jos kalaruoan kokkailu ei ole tuttua, voi aluksi tuntua hankalalta keksiä, millaisia aterioita kalasta voisi valmistaa.

– Helpointa on silloin miettiä, miten omista lempiruoista voisi tehdä kalaversion, yhdistyksestä vinkataan. 

Tomaattikastikkeeseen jauhelihan sijaan lohta

Tomaattikastike ja pasta on klassikkoruoka, josta voi myös tuunata merellisen version. Siinä missä esimerkiksi jauhelihaa käytettäessä kokkaus yleensä aloitetaan juuri lihan paistolla, kala kannattaa puolestaan laittaa joukkoon aivan viimeiseksi. Kala kypsyy hyvin nopeasti ja se pysyy paremmin kasassa, kun sitä ei pitkään sekoitella kastikkeen joukossa. 

Testaa resepti: Nopea tomaatti-lohikastike

– Kumina ja savupaprika tuovat yksinkertaisen ihanaan tomaattikastikkeeseen häivähdyksen espanjalaisia makuja. Lisää lohiviipaleet vasta lopuksi, näin niiden rakenne pysyy napakkana eivätkä ne murene kastikkeen joukkoon.

4 annosta

300 g kirjolohta
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 tl (savu)paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa kirjolohi nahattomiksi, noin 3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää porkkanaraaste ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta sokerilla, paprikajauheella, kuminalla ja suolalla. Kypsennä välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon lohiviipaleet. Aseta paistokasarin päälle kansi ja anna kastikkeen poreilla vielä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Lisää päälle hienonnetut yrtit ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile riisin tai keitetyn pastan kanssa.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat