Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähärasvainen ja vatsaystävällinen terveyspommi jakaa mielipiteet – maukasta vai kuvottavaa ruokaa?

Joulunajan perinneherkku lipeäkala taipuu moneen ruokaan.
Joulunajan perinneherkku lipeäkala taipuu moneen ruokaan. ProKala
Julkaistu 31.10.2018 07:02

Voimakkaasti mielipiteitä jakava herkku, lipeäkala, on kevyttä ja maukasta syötävää, jolla voit herkutella jo hyvissä ajoin ennen joulua. 

Lipeäkala on oiva esimerkki siitä, että on mahdollista olla perinteinen ja trendikäs samaan aikaan. Lipeäkalan kulutus oli pitkään laskussa, mutta lasku on pysähtynyt ja vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala kiinnostaa taas.

Kylmä vesi riittää esikäsittelyksi

Lipeäkala jakaa mielipiteet: yhden perinneherkku on toisen painajainen. Joissakuissa epäluuloa herättää lipeäkalan voimakas tuoksu, toisissa saippuaan viittaava nimi.

Nimi tosiaan viittaa valmistustekniikkaan. Kuivattua kalaa, yleensä turskakaloihin kuuluvaa molvaa, liotetaan emäksisessä liuoksessa, jolloin kalan pH-arvo muuttuu emäksiseksi ja rakenne pehmeäksi. Sitten kala siirretään puhtaaseen veteen, ja kärsivällisen liotuksen jälkeen tarkistetaan, että sopiva happamuustaso on saavutettu.

LUE MYÖS: Parhaat joulureseptit: Joulukinkku, graavilohi, piparit ja laatikot

Kaupasta valmiina ostettavalle lipeäkalalle riittää esikäsittelyksi kastaminen kylmään veteen.

Vähärasvainen ja proteiinipitoinen ruoka

Lipeäkala on todellinen joulunajan terveyspommi! Emäksinen ruoka neutralisoi vatsahappoja ja erittäin vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala sopii hyvin raskaampien jouluruokien kaveriksi. Katolisissa maissa lipeäkala tunnetaan edelleen paastoajan ruokana.

Yksi perinteisistä tavoista on kypsentää lipeäkala uunissa ja syödä se voisulan tai valkokastikkeen kera. Kalan lisukkeeksi on tavan mukaan valittu herneet ja perunat.

lipeäkalasalaattiLipeäkala sopii myös salaatteihin.ProKala

Lipeäkalasta on kuitenkin moneksi. Jos perinnereseptit on kokeiltu, löytyy tutusta ruokalajista sovelluksia jokaiseen makuun, kuten seuraava punajuurisalaatti. 

Lipeäkala-punajuurisalaatti ja fetajuustokastiketta (4 annosta)

0,8 kg lipeäkalaa
1 tl suolaa

Uunipunajuuret:
4 kpl keskikokoista punajuurta
3 rkl oliiviöljyä
1 tl timjamia, kuivattuna
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Kastike:
½ prk (100 g) créme fraîchea
½ prk (75 g) salaattijuustoa, kuutioina
mustapippuria myllystä

Salaatti:
1 kerä amerikansalaattia
1 ruukku rucolaa tai muuta kirpeää salaattia

Laita lipeäkala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ja mausta suolalla. Kypsennä kala uunissa ilman foliota 170 asteessa noin 40 minuuttia. Kuori punajuuret ja leikkaa ne pitkittäin venelohkoiksi. Laita lohkot uuninkestävään vuokaan, pyörittele joukkoon öljy ja mausteet. Kypsennä punajuuret samassa uunissa, samaan aikaan lipeäkalan kanssa 170 asteessa noin 30 minuuttia.

Murusta salaattijuustokuutiot créme fraîchen joukkoon ja mausta kastike pippurilla. Revi salaatit lautasen tai vadin pohjalle. Asettele lämpimät punajuurilohkot salaattipedin päälle, ripottele niiden päälle valutettu ja paloiteltu lipeäkala.

Tarjoa kastike erikseen tai laita se suoraan salaatin päälle.

Lähde: ProKala

***

7:56Marcos: Pikagraavattu lohi ja naposteltavat itsenäisyyspäivän valvojaisiin

Lisää aiheesta:

Superhelppo ja terveellinen kirjolohiruoka – valmistuu uunissa lähes itsestään!Näin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"Oletko hoksannut tätä tonnikalasta ja muista kalasäilykkeistä? Voi käyttää yllättävilläkin tavoillaAlkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa ja nopeaa uuniruokaa – eikä se ole uunilohi!Rapea pinta ja mehevä sisus – helppo ja maukas lohiruoka syntyy kuin itsestään
RuoanlaittoJouluKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?