Vähärasvainen ja vatsaystävällinen terveyspommi jakaa mielipiteet – maukasta vai kuvottavaa ruokaa?

lipeäkala
Joulunajan perinneherkku lipeäkala taipuu moneen ruokaan. ProKala

Voimakkaasti mielipiteitä jakava herkku, lipeäkala, on kevyttä ja maukasta syötävää, jolla voit herkutella jo hyvissä ajoin ennen joulua. 

Lipeäkala on oiva esimerkki siitä, että on mahdollista olla perinteinen ja trendikäs samaan aikaan. Lipeäkalan kulutus oli pitkään laskussa, mutta lasku on pysähtynyt ja vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala kiinnostaa taas.

Kylmä vesi riittää esikäsittelyksi

Lipeäkala jakaa mielipiteet: yhden perinneherkku on toisen painajainen. Joissakuissa epäluuloa herättää lipeäkalan voimakas tuoksu, toisissa saippuaan viittaava nimi.

Nimi tosiaan viittaa valmistustekniikkaan. Kuivattua kalaa, yleensä turskakaloihin kuuluvaa molvaa, liotetaan emäksisessä liuoksessa, jolloin kalan pH-arvo muuttuu emäksiseksi ja rakenne pehmeäksi. Sitten kala siirretään puhtaaseen veteen, ja kärsivällisen liotuksen jälkeen tarkistetaan, että sopiva happamuustaso on saavutettu.

Kaupasta valmiina ostettavalle lipeäkalalle riittää esikäsittelyksi kastaminen kylmään veteen.

Vähärasvainen ja proteiinipitoinen ruoka

Lipeäkala on todellinen joulunajan terveyspommi! Emäksinen ruoka neutralisoi vatsahappoja ja erittäin vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala sopii hyvin raskaampien jouluruokien kaveriksi. Katolisissa maissa lipeäkala tunnetaan edelleen paastoajan ruokana.

Yksi perinteisistä tavoista on kypsentää lipeäkala uunissa ja syödä se voisulan tai valkokastikkeen kera. Kalan lisukkeeksi on tavan mukaan valittu herneet ja perunat.

Lipeäkalasta on kuitenkin moneksi. Jos perinnereseptit on kokeiltu, löytyy tutusta ruokalajista sovelluksia jokaiseen makuun, kuten seuraava punajuurisalaatti. 

Lipeäkala-punajuurisalaatti ja fetajuustokastiketta (4 annosta)

0,8 kg lipeäkalaa
1 tl suolaa

Uunipunajuuret:
4 kpl keskikokoista punajuurta
3 rkl oliiviöljyä
1 tl timjamia, kuivattuna
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Kastike:
½ prk (100 g) créme fraîchea
½ prk (75 g) salaattijuustoa, kuutioina
mustapippuria myllystä

Salaatti:
1 kerä amerikansalaattia
1 ruukku rucolaa tai muuta kirpeää salaattia

Laita lipeäkala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ja mausta suolalla. Kypsennä kala uunissa ilman foliota 170 asteessa noin 40 minuuttia. Kuori punajuuret ja leikkaa ne pitkittäin venelohkoiksi. Laita lohkot uuninkestävään vuokaan, pyörittele joukkoon öljy ja mausteet. Kypsennä punajuuret samassa uunissa, samaan aikaan lipeäkalan kanssa 170 asteessa noin 30 minuuttia.

Murusta salaattijuustokuutiot créme fraîchen joukkoon ja mausta kastike pippurilla. Revi salaatit lautasen tai vadin pohjalle. Asettele lämpimät punajuurilohkot salaattipedin päälle, ripottele niiden päälle valutettu ja paloiteltu lipeäkala.

Tarjoa kastike erikseen tai laita se suoraan salaatin päälle.

Lähde: ProKala

***

7:56

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja