Voimakkaasti mielipiteitä jakava herkku, lipeäkala, on kevyttä ja maukasta syötävää, jolla voit herkutella jo hyvissä ajoin ennen joulua.
Lipeäkala on oiva esimerkki siitä, että on mahdollista olla perinteinen ja trendikäs samaan aikaan. Lipeäkalan kulutus oli pitkään laskussa, mutta lasku on pysähtynyt ja vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala kiinnostaa taas.
Kylmä vesi riittää esikäsittelyksi
Lipeäkala jakaa mielipiteet: yhden perinneherkku on toisen painajainen. Joissakuissa epäluuloa herättää lipeäkalan voimakas tuoksu, toisissa saippuaan viittaava nimi.
Nimi tosiaan viittaa valmistustekniikkaan. Kuivattua kalaa, yleensä turskakaloihin kuuluvaa molvaa, liotetaan emäksisessä liuoksessa, jolloin kalan pH-arvo muuttuu emäksiseksi ja rakenne pehmeäksi. Sitten kala siirretään puhtaaseen veteen, ja kärsivällisen liotuksen jälkeen tarkistetaan, että sopiva happamuustaso on saavutettu.
LUE MYÖS: Parhaat joulureseptit: Joulukinkku, graavilohi, piparit ja laatikot
Kaupasta valmiina ostettavalle lipeäkalalle riittää esikäsittelyksi kastaminen kylmään veteen.
Vähärasvainen ja proteiinipitoinen ruoka
Lipeäkala on todellinen joulunajan terveyspommi! Emäksinen ruoka neutralisoi vatsahappoja ja erittäin vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala sopii hyvin raskaampien jouluruokien kaveriksi. Katolisissa maissa lipeäkala tunnetaan edelleen paastoajan ruokana.

