Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähäkalorinen vitamiinipommi perunan haastajaksi nyt myös Suomessa – "kyseessä on todellinen superkasvi!"

Rekolan puutarha kokeilee viljellä ocaa, Andeilta peräisin olevaa superruokaa.
Rekolan puutarha kokeilee viljellä ocaa, Andeilta peräisin olevaa superruokaa. Shutterstock
Julkaistu 07.03.2016 14:03

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tamperelaisravintola C:ssä nautitaan tulevaisuudessa uutta superruokaa, ocaa. Ravintola C:n Ilkka Isotalo ja Rekolan Puutarha aloittavat erikoisen kasvatuskokeilun.

Rekolan puutarha ottaa viljelyyn Andien vuoristosta peräisin olevan todellisen superruoan, ocan. Rekolan puutarha toteuttaa viljelykokeilun yhteistyössä Ravintola C:n Ilkka Isotalon kanssa.

Idea sai alkunsa muutama vuosi takaperin, kun Isotalo törmäsi ocaan tanskalaisravintola Relaessa.

– Kysyin Henriltä (Murto, Rekolan puutarhan toimitusjohtaja), onko hän koskaan kuullut ocasta, ja hän kertoi syöneensä sitä joskus ulkomailla ja kehui sitä hyvänmakuiseksi. Kysyin sitten, miksei hän viljele sitä, Isotalo kertoo idean alkumetreistä.


Kaksikko päätti kokeilla ocan viljelyä, mutta siemenocan löytäminen osoittautui haasteelliseksi. Etsinnöissä vierähti pari vuotta.

– Yhdysvalloissa tulli tuli vastaan, mutta nyt olemme saaneet siemenocat Euroopasta, joten katsotaan, miten viljelyn käy.

Isotalo ei ole vielä päässyt itse maistamaan ocaa mutta uskoo, että erityisesti raakana kasvista voisi saada ruokiin raikasta hapokkuutta.

– Täällä on kuitenkin niin vähän juurikas- ja mukulalajikkeita, lähinnä porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja selleriä, että olisihan se mielenkiintoista saada pelkästään kotimaisia raaka-aineita käyttävien ravintoloiden listalle yksi kasvi lisää valikoimaan.

Oca on Andeilla perunan jälkeen toiseksi tärkein mukulakasvi. 

– Kyseessä on todellinen superkasvi ja erinomainen, mahdollisesti terveellisempi vaihtoehto perunalle. 100 grammassa ocaa on yli 60 prosenttia ihmisen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta, oca on erittäin vähäkalorinen (100 grammassa vain 30 kilokaloria), ja oca on myös erittäin rikas raudan, b-vitamiinien ja sinkin lähde, ja se sisältää paljon terveellisiä flavonoideja. Oca on myös erinomainen kuitujen lähde, kirjoittaa Rekolan puutarha Facebook-sivuillaan. 

Puutarhan tavoitteena on ensimmäisenä vuotena päästä omavaraiseksi mukuloiden suhteen. Sen jälkeen tarkoituksena on kehittää ocan viljelyä mahdollisesti myyntiin saakka. 

Lisää aiheesta:

Härkäpapu on erinomainen proteiininlähde, josta saa maistuvaa ruokaa vastuullisesti – kokeile näitä kotimaisia tuotteita!Kun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"Miki Puikkonen kehittää Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa tuotetta, joka saattaa mullistaa kasvisproteiinimarkkinat: ”Kipeälle vatsalle voi sanoa hyvästit”Suomalaiskauppoihin vyöryy nyt ennennäkemätön peruna, jota huippukokitkin ylistävät maailman parhaaksi: "Aivan huikea maku"Halpaa, terveellistä ja rasvatonta: Sanna palautti vanhan suosikkiruoan suomalaisten huulille – pokkasi nyt arvostetun palkinnon Paikalliset ja turistit hehkuttavat – kasvissyöjäkin sortui: Täältä saa ilmeisesti Suomen parasta kebabia!
VihanneksetRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli

  • 4.5.20:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Hedelmät ja vihannekset eivät ole enää yhtä ravitsevia kuin 70 vuotta sitten – tässä syyt