Vaellus mielessä? Valmistaudu matkaan näillä eväillä

vaellus,-ruoka,-annos
Pidemmälle vaellukselle lähtijöiden kannattaa valmistautua kunnolla. Shutterstock

Vaellukselle kannattaa valmistautua ennakkoon hyvin, jotta matkalla ei tule hurjia yllätyksiä.

Urheileminen ja luonto ovat kovassa huudossa suomalaisten keskuudessa. Mikä onkaan ihanampaa kuin mennä luonnonrauhaan omien eväiden kanssa.

Matkaan pitkään säilyviä raaka-aineita

Vaellukselle kannattaa napata mukaansa sellaisia raaka-aineita, jotka säilyvät pitkään. Kaikki ruoat eivät nimittäin säily kovinkaan kauaa ilman jääkaappia tai kylmälaukkua. Onneksi usein matkan varrelta voi kalastaa esimerkiksi tuoretta kalaa, poimia sieniä tai täydentää annoksia muilla metsästä löytyvillä luonnonantimilla. Erityisesti pidemmälle matkalle kannattaa myös ottaa mukaan kotona kuivattamiaan raaka-aineita, kuten esimerkiksi kasviksia, jauhelihaa, hedelmiä ja kalaa. Mukaan voi myös napata esimerkiksi soijarouhetta.

Nuotion äärellä voi valmistaa sellaisia ruokia, joita tekisi muutoinkin esimerkiksi grillissä. Matkaan kannattaakin napata esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja kuivattuja raaka-aineita. Muista myös nauttia matkan varrella riittävästi nesteitä, jotta nestehukka ei yllätä. 

Folioon käärityt kasvisnyytit ovat esimerkiksi helppo valmistaa, koska siihen vaadittavat ainesosat säilyvät hyvin ilman jääkaappiakin. Tarvitset vain esimerkiksi paprikaa, porkkanaa, sipulia, hieman öljyä ja mausteita. Voit myös valmistaa folioon käärittyjä perunoita nuotiossa. Matkaan kannattaa kuitenkin napata pienikokoisia perunoita, jotta niiden kypsyminen on nopeampaa.

Tarkasta ruokien ravintoarvot

Vaellukselle lähtijän kannattaa muistaa, että itse joutuu kantamaan tavaransa. Piritta Kantojärven kirjoittamassa Viiden tähden vaellus -kirjassa kerrotaankin, että erityishuomiota kannattaa kiinnittää ruoka-aineiden ravintoarvoihin. Tällöin tajuaa ottaa mukaansa kevyitä ja ravinteikkaita ruokia. 

Aterioiden pakkaaminen

Aterioiden pakkaamiseen kannattaa ennen vaellusta käyttää aikaa. Nopeutat ruokailuasi matkan päällä, jos olet pakannut yhden aterian ainekset yhteen pussiin. Repusta on tällöin helppo nostaa aina kerrallaan aamiainen, lounas tai illallinen. Pakkaa myös mausteet, öljy ja muut yleistuotteet yhteen samaan pussiin.

Näin korvaat kylmälaukun

Kylmälaukun korvaaminen onnistuu Kantojärven mukaan näin: Laita vain muutama vedellä täytetty puolen litran pullo pakastimeen päivää ennen reissua. Pakkaa sitten kylmätuotteet pakasteidenkuljetuspussiin jäisten vesipullojen kanssa juuri ennen lähtöä. Kääri pussi sitten pyyhkeeseen tai johonkin vaatteeseen, joka lähtee mukaan joka tapauksessa. Ruoat pysyvät viileänä ainakin yhden päivän verran ellei sää ole todella kuuma. 

Pakkaa matkalle mukaan retkikeittimiä ja muita tarvittavia välineitä kuten esimerkiksi tulitikut ja puukko.

Välipalavinkki

Amaranttisuklaa

Ainekset:

145 g tummaa suklaata

1-3 rkl juoksevaa hunajaa

120 g pähkinämurskaa (esimerkiksi cashew- tai parapähkinää)

1-1,5 dl amaranttimuroja

2 rkl siemeniä (esimerkiksi seesamin- tai auringonkukansiemeniä)

2 rkl leseitä

1 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä pieninä silppuina

Valmistus:

1. Tee vesihaude.

2. Laita suklaa ja hunaja kulhoon. Laita kulho isompaan kulhoon, jossa on kuumaa vettä. Anna sulaa ja sekoita ainekset tasaiseksi.

3. Murskaa pähkinät rouheeksi veitsen avulla. Lisää ne ja kaikki loput aineet sulan suklaan sekaan.

4. Levitä seosta leivinpaperille ohuelti ja siirrä jääkaappiin jähmettymään.

5. Ota täyttävät herkut mukaan eväsretkelle ja nauti ihanista välipaloista.

(Ohje Viiden tähden vaellus -kirjasta, Tammi. Piritta Kantojärvi.)

Lue lisää vinkkejä maistuviin itse tehtyihin patukoihin täältä. Tai valmista esimerkiksi nuotion äärellä herkullisia tikkupullia. Resepti löytyy täältä!

Makuja-sivuston Facebook-fanina luet ensimmäisenä keittiömaailman kuumimmat uutiset, saat ruokablogaajien sekä huippukokkien reseptit ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin! 

Lähde: Viiden tähden vaellus -kirja, Piritta Kantojärvi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja