Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vaellus mielessä? Valmistaudu matkaan näillä eväillä

Pidemmälle vaellukselle lähtijöiden kannattaa valmistautua kunnolla.
Pidemmälle vaellukselle lähtijöiden kannattaa valmistautua kunnolla.Shutterstock
Julkaistu 24.06.2014 18:08

MTV LIFESTYLE

Vaellukselle kannattaa valmistautua ennakkoon hyvin, jotta matkalla ei tule hurjia yllätyksiä.

Urheileminen ja luonto ovat kovassa huudossa suomalaisten keskuudessa. Mikä onkaan ihanampaa kuin mennä luonnonrauhaan omien eväiden kanssa.

Matkaan pitkään säilyviä raaka-aineita

Vaellukselle kannattaa napata mukaansa sellaisia raaka-aineita, jotka säilyvät pitkään. Kaikki ruoat eivät nimittäin säily kovinkaan kauaa ilman jääkaappia tai kylmälaukkua. Onneksi usein matkan varrelta voi kalastaa esimerkiksi tuoretta kalaa, poimia sieniä tai täydentää annoksia muilla metsästä löytyvillä luonnonantimilla. Erityisesti pidemmälle matkalle kannattaa myös ottaa mukaan kotona kuivattamiaan raaka-aineita, kuten esimerkiksi kasviksia, jauhelihaa, hedelmiä ja kalaa. Mukaan voi myös napata esimerkiksi soijarouhetta.

Nuotion äärellä voi valmistaa sellaisia ruokia, joita tekisi muutoinkin esimerkiksi grillissä. Matkaan kannattaakin napata esimerkiksi kasviksia, hedelmiä ja kuivattuja raaka-aineita. Muista myös nauttia matkan varrella riittävästi nesteitä, jotta nestehukka ei yllätä. 

Folioon käärityt kasvisnyytit ovat esimerkiksi helppo valmistaa, koska siihen vaadittavat ainesosat säilyvät hyvin ilman jääkaappiakin. Tarvitset vain esimerkiksi paprikaa, porkkanaa, sipulia, hieman öljyä ja mausteita. Voit myös valmistaa folioon käärittyjä perunoita nuotiossa. Matkaan kannattaa kuitenkin napata pienikokoisia perunoita, jotta niiden kypsyminen on nopeampaa.

Tarkasta ruokien ravintoarvot

Vaellukselle lähtijän kannattaa muistaa, että itse joutuu kantamaan tavaransa. Piritta Kantojärven kirjoittamassa Viiden tähden vaellus -kirjassa kerrotaankin, että erityishuomiota kannattaa kiinnittää ruoka-aineiden ravintoarvoihin. Tällöin tajuaa ottaa mukaansa kevyitä ja ravinteikkaita ruokia. 

Aterioiden pakkaaminen

Aterioiden pakkaamiseen kannattaa ennen vaellusta käyttää aikaa. Nopeutat ruokailuasi matkan päällä, jos olet pakannut yhden aterian ainekset yhteen pussiin. Repusta on tällöin helppo nostaa aina kerrallaan aamiainen, lounas tai illallinen. Pakkaa myös mausteet, öljy ja muut yleistuotteet yhteen samaan pussiin.

Näin korvaat kylmälaukun

Kylmälaukun korvaaminen onnistuu Kantojärven mukaan näin: Laita vain muutama vedellä täytetty puolen litran pullo pakastimeen päivää ennen reissua. Pakkaa sitten kylmätuotteet pakasteidenkuljetuspussiin jäisten vesipullojen kanssa juuri ennen lähtöä. Kääri pussi sitten pyyhkeeseen tai johonkin vaatteeseen, joka lähtee mukaan joka tapauksessa. Ruoat pysyvät viileänä ainakin yhden päivän verran ellei sää ole todella kuuma. 

Pakkaa matkalle mukaan retkikeittimiä ja muita tarvittavia välineitä kuten esimerkiksi tulitikut ja puukko.

Välipalavinkki

Amaranttisuklaa

Ainekset:

145 g tummaa suklaata

1-3 rkl juoksevaa hunajaa

120 g pähkinämurskaa (esimerkiksi cashew- tai parapähkinää)

1-1,5 dl amaranttimuroja

2 rkl siemeniä (esimerkiksi seesamin- tai auringonkukansiemeniä)

2 rkl leseitä

1 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä pieninä silppuina

Valmistus:

1. Tee vesihaude.

2. Laita suklaa ja hunaja kulhoon. Laita kulho isompaan kulhoon, jossa on kuumaa vettä. Anna sulaa ja sekoita ainekset tasaiseksi.

3. Murskaa pähkinät rouheeksi veitsen avulla. Lisää ne ja kaikki loput aineet sulan suklaan sekaan.

4. Levitä seosta leivinpaperille ohuelti ja siirrä jääkaappiin jähmettymään.

5. Ota täyttävät herkut mukaan eväsretkelle ja nauti ihanista välipaloista.

(Ohje Viiden tähden vaellus -kirjasta, Tammi. Piritta Kantojärvi.)

Lue lisää vinkkejä maistuviin itse tehtyihin patukoihin täältä. Tai valmista esimerkiksi nuotion äärellä herkullisia tikkupullia. Resepti löytyy täältä!

Liity Makuja.fi:n faniksi Facebookissa!

Makuja-sivuston Facebook-fanina luet ensimmäisenä keittiömaailman kuumimmat uutiset, saat ruokablogaajien sekä huippukokkien reseptit ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin! 

Lähde: Viiden tähden vaellus -kirja, Piritta Kantojärvi. 

Lisää aiheesta:

Nämä helpot välipalat voit tehdä lapselle etukäteen valmiiksi: "Nopeaa ja vaivatonta"Mitä välipalaa lapselle? Nämä hiukopalat voit tehdä etukäteen valmiiksi: "Nopeaa ja vaivatonta"4 järkevää vinkkiä, joilla säästät ruokakuluissaTätä on testattava! Nerokas, helppo ja nopea lohiruoka, jonka lapsikin osaa tehdä: "Voi maistua nirsoiluunkin taipuvaiselle lapselle"Pähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?TOP 10: Yksinkertaiset tavat säästää rahaa ruoanlaitossa ja leivonnassa
VihanneksetHedelmätKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli