Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Väärä säilytys pilaa oluen minuuteissa – näin pidennät juoman käyttöikää

Oikein säilytetty olut on maultaan raikas ja arominen.
Oikein säilytetty olut on maultaan raikas ja arominen.Shutterstock
Julkaistu 22.05.2015 21:42
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Olut on herkkä juoma, jonka säilytys vaatii oikeanlaiset olosuhteet säilyäkseen aromikkaana. 

Oluen sisältämä hiiva on elävä tuote, joka muokkaa oluen makua pidemmällä aikavälillä. Oluen oikeanlainen säilytys takaa maultaan raikkaan juoman. Miedot oluet kannattaa kuitenkin nauttia aina mahdollisimman tuoreena.

Säilytä aina pystyasennossa

Aivan kuten viini, myös olut säilyy parempana oikein säilytettynä. Olutpullo tulee säilyttää aina pystyasennossa. Näin varmistat sen, että mahdollinen hiivasakka laskeutuu olutpullon pohjalle, eikä sekoitu juoman joukkoon.

Pystyasento estää olutta myös hapettumasta, sillä pystyasennossa ollessaan mahdollisimman pieni osa oluesta on kosketuksissa pullossa olevaan ilmatilaan.

Suojaa valolta

Suora auringonvalo voi vaikuttaa merkittäväksi oluen makuun jo muutamassa minuutissa. Värilliset olutpullot estävät osan haitallisista auringonsäteistä, mutta aivan kaikilta vahingoilta värillinen lasi ei kuitenkaan suojele. Olut säilyttää arominsa ja makunsa parhaiten pimeässä. 

Valolle altistunutta olutta kutsutaan leikkisästi skunkki-olueksi, sillä juoma alkaa haista nopeasti pahalle. Vaikka tölkkiolueen valo ei varsinaisesti vaikuta, auringonsäteet aiheuttavat juoman lämpenemisen, jolloin juoman maku muuttuu huomattavasti. 

Valitse oikea lämpötila

Oikea säilytyslämpötila on tärkeää, sillä sekä liian lämmin että liian kylmä lämpötila vaikuttavat oluen makuun. Tärkeintä oluen säilytyksessä on pitää lämpötila ja kosteus mahdollisimman tasaisena. 

Suurinta osaa oluista ei kannata säilyttää pitkään jääkaapissa, vaan olut tulisi jäähdyttää tarjoilulämpötilaan vasta juuri ennen tarjoilua. Oikea säilytyslämpötila riippuu oluttyypistä, mutta useimmat oluttyypit säilyvät parhaiten noin kymmenessä asteessa. Pohjahiivaoluille sopiva lämpötila on 8–10 astetta, kun taas pintahiivaoluet säilyvät parhaiten 12–15 asteessa.

Selvitä käyttöikä ennen säilytystä

Erityyppiset oluet säilyvät eri aikoja. Ennen oluen pidempiaikaista säilömistä kannattaa ottaa selvää, onko kyseinen olut tarkoitettu pidempiaikaista säilömistä varten. Oluiden käyttöikä vaihtelee puolesta vuodesta jopa yli kahteenkymmeneen vuoteen riippuen oluen laadusta ja varastointimenetelmästä.

Mitä korkeampi alkoholi- ja humalapitoisuus juomassa on, sitä kauemmin se säilyy. Olutta voi juoda hyvin viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin. Pilaantuneen oluen huomaa helposti mausta, sillä pilaantunut olut on hapettunut eikä enää raikas. 

Lähteet: beeradvocate.com, Alko

Lisää aiheesta:

Viinakaan ei säily ikuisesti – kuinka kauan avaamattomat ja avatut alkoholijuomat oikeasti säilyvät kaapissa?Yhdellä seikalla huomattava vaikutus makuelämykseen – ethän pilaa olutta tietämättäsi?Suomalaisiasiantuntija varoittaa tyypillisestä mokasta: Älä lisää tällaista olutta pataan – saattaa pilata ruokaelämyksen!Olutasiantuntija vinkkaa: Tällaisten ruokien kanssa oluita kannattaa maistella – kokeilemisen arvoinen makupari on todellinen yllättäjä!Estä hiilihappojen karkaaminen – näin saat avatun cola-pullon säilymään hyvänmakuisenaTiesitkö? Yksinkertainen moka voi pilata oluen minuuteissa
OlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo