Vaahtokarkit voi valmistaa myös itse – näin onnistut!

vaahtokarkki
Vaahtokarkit ovat tunnetusti etenkin lasten herkkua. SHUTTERSTOCK

Tiesitkö, että vaahtokarkkeja voi valmistaa myös itse? Emmi-Liia Sjöholmin vinkeillä syntyvät herkulliset mustikkavaahtokarkit.

Emmi-Liia Sjöholmin Koko perheen kattaus -kirjassa (Atena 2016) vinkataan, kuinka vaahtokarkkeja voi valmistaa itse. Ripauksella kärsivällisyyttä itsetehdyt vaahtokarkit valmistuvat neljässä tunnissa kotikeittiössä.

Mustikkavaahtokarkit

n. 20 vaahtokarkkia

2 liivatelehteä + vettä liotukseen
3 rkl tomusokeria
3 rkl perunajauhoja
3 rkl mustikkajauhetta
6 rkl vettä
5 dl sokeria
1,5 dl vaaleaa siirappia

Liota liivatelehdet kulhollisessa vettä. Yhdistä tomusokeri ja perunajauhot sekä yksi ruokalusikallinen mustikkajauhetta kipossa. Leikkaa suorakulmion vuoan pohjalle leivinpaperia. Ripottele sen päälle puolet tomusokeriseoksesta.

Rutstele pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Laita ne isoon, kuumuutta kestävään leivontakulhoon.

Mittaa sokeri, siirappi, vesi ja ruokalusikallinen mustikkajauhetta kattilaan. Älä sekoita. Pane kattila kuumalle liedelle. Seos alkaa kuplimaan nopeasti reunoilta. Kun seos on kuplinut puolisen minuuttia myöskattilan keskiosassa, nosta se pois liedeltä. Kaada kuumentunut sokeriseos hiljalleen liivatelehtien päälle kulhoon ja sekoita samalla sähkövatkaimella. Vatkaa seosta täydellä teholla seitsemän minuuttia. Seoksesta tulee vaaleanviolettia, kiinteää ja kiiltävää. Sekoita joukkoon vielä kevyesti nostellen viimeinen lusikallinen mustikkajauhetta. Vaahtoon tulee näin raitoja ja pyörteitä.

Kaada seos nopeasti vuokaan. Tasoita pinta veteen kastetun lusikan avulla sileäksi. Ripottele päälle loput tomusokeriseoksesta. Anna tekeytyä huoneenlämmössä vähintään neljä tuntia tai yön yli. Nosta karkkilevy vuoasta ja leikkaa se veitsellä paloiksi.

Lähde: Emmi-Liia Sjöholm: Koko perheen kattaus (Atena 2016)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.