Uuteen suosioon noussut perinneherkku valmistuu helposti myös grillissä – poimi talteen takuuvarma resepti!

leipäjuusto
Shutterstock

Tänä kesänä tutut grilliruoat saavat rinnalleen lapsuudesta tutun herkun, leipäjuuston. 

Videolla esitellään toinen perinneherkku, kainuulainen rönttönen.

Leipäjuusto on Pohjois-Suomesta lähtöisin oleva herkku, jota nautitaan perinteisesti lakkahillon kera. Pitkästä historiastaan huolimatta leipäjuusto on edelleen hyvin suosittua, ja alati kasvava lähiruokatrendi on nostanut tämän herkun suosion uuteen kukoistukseensa.

Nykyisin leipäjuustovalikoima ja samalla sen käyttö on monipuolistunut; juustoa nautitaan niin salaateissa, jälkiruokana kuin pääruoankin osana. 

Vaikka tämä juusto tunnetaan lähes koko Suomessa, harva tietää, että tätä juustoa on helppo valmistaa myös kotona. Tänä kesänä leipäjuuston valmistaminen siirtyy kesäkeittiöön ja grilliin.

Leipäjuustomassan tekeminen on helppoa, eikä vaadi kuin kolme ainesosaa; maitoa, suolaa ja juustonjuoksutinta. 

Leipäjuusto 

3 l täysmaitoa (homogenoimatonta)
2 tl suolaa
1 rkl juustonjuoksutinta

Kaada maito kattilaan ja sekoita suola maitoon. Lämmitä maito 36 asteeseen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää juoksute. Peitä kattila ja anna seistä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa on hyytynyt. Tee veistellä ristiviiltoja juustomassan pintaan. Anna heran erottua noin 15 minuuttia ja nosta juusto harsolla vuorattuun siivilään valumaan. 

Kun suurin osa herasta on valunut pois, nosta juustomassa grillauksen kestävään paistovuokaan ja painele tiiviiksi. Nosta vuoka suoraan lämpöön grilliin ja grillaa pintaan väriä. Käännä juusto varoen esimerkiksi kattilankannen avulla. Tarjoa juusto lämpimänä tai kylmänä. 

Lähteet: Savua ja tulta! Suuri grillauskirja, Kaisa Sillanpää, Readme2018, Juustopöytä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat