Uusi tutkimus varoittaa: Älä yhdistä energiajuomia ja alkoholia

Tuoreen tutkimuksen mukaan energiajuomien yhdistäminen alkoholijuomiin saattaa lisätä alkoholin kulutusta.

Australialaistutkijoiden mukaan energiajuomapohjaiset drinkit lisäävät nuorilla alkoholin kulutusta. Tutkijat vertasivat alkoholin kulutusta niillä nuorilla, jotka nauttivat energiajuomiapohjaisia drinkkejä ja niillä, jotka joivat alkoholijuomansa ilman energiajuomia.

– Tämä on tärkeä löydös, sillä se todistaa mekanismin, jolla energiajuomat voivat lisätä humalahakuista juomista. Samalla myös riski muihin alkoholiin liittyviin harmeihin kasvaa, tutkimuksen johtava tutkija Rebecca McKetin toteaa.

McKetin tarkoittaa muilla riskeillä muun muassa alkoholimyrkytystä, rattijuopumusta sekä muita alkoholinkäyttöön liittyviä onnettomuuksia. Tutkimus toteutettiin Canberrassa, Austarlian kansallisessa yliopistossa. Tutkimukseen osallistui yli 75 nuorta aikuista.

Energiajuomapitoisia alkoholijuomia nauttineet nuoret pitivät juoman mausta enemmän kuin verrokkiryhmä ja heillä oli alhaisemmat verensokeritasot. Samalla himo juomiseen kasvoi. Tutkijat uskovat syyn piilevän energiajuomien sisältämässä sokerissa ja kofeiinissa. Sokeri tekee alkoholijuomasta maukkaamman ja kofeiini puolestaan piristää ja stimuloi juomaan lisää.

Tutkijat muistuttavat, että nuorten juomiseen vaikuttavat toki myös muut tekijät, kuten rahatilanne, ystävien juomatahti sekä seuraavan päivän suunnitelmat. Tutkijat eivät voi siis nimetä energiajuomia ainoaksi tekijäksi nuorten humalahakuisessa juomisessa.

Tutkimustulokset julkaistiin 17. heinäkuuta Alcoholism: Clinical and Experimental Research -julkaisussa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja