Uusi hampurilaisketju Suomeen: ”Luvassa jotain aivan uudenlaista”

Friends&Brgrs
Friends&Brgrs

Pietarsaarelainen hampurilaisravintola Friends & Brgrs aikoo laajentaa toimintansa Suomen suurimmat kaupungit kattavaksi ketjuksi.

Vaikka kilpailu ravintola-alalla on nykyään kovaa, uskoo yrittäjä Saul Mäenpää, että Suomessa on vielä tilaa laadukkaalle hampurilaisravintolaketjulle. Pietarsaarelaiset ystävykset ovatkin päättäneet laajentaa keväällä avatun Friends & Brgrs -hampurilaisravintolansa kokonaiseksi ketjuksi. Tarkoitus on vallata purilaismarkkinat Suomen suurimmissa kaupungeissa, ensimmäiseksi Helsingissä ja Vaasassa.

 – Tämä on ollut pitkä projekti ja ravintolaa on suunniteltu kauan. Meidän näkökulmastamme oli parasta aloittaa kotiseudulla, pikkukylässä. Totesimme, että jos ravintola toimii täällä, niin tiedämme sen toimivan muuallakin, Mäenpää nauraa.

 Mäenpään mukaan uusia ravintoloita on tarkoitus avata vuosittain ja lopulta suunnata jopa kansainvälisille markkinoille.

 – Etsimme tällä hetkellä aktiivisesti tiloja Helsingin ydinkeskustasta ja Vaasasta. Avaamme sinne, mistä löydämme ensimmäiseksi tilat. Jos konseptiin sopivat tilat vain löytyvät, avaamme jo tämän vuoden puolella.

Pietarsaaressa Suomen parhaita burgereita?

Friends & Brgrs ei suinkaan ole Mäenpään ensimmäinen ravintola. Yrittäjä tunnetaan myös pietarsaarelaisen kesäravintola Fäbodan omistajana. Ravintola nousi uutisotsikoihin viime syyskuussa, kun siellä luvattiin tarjoilla hampurilaiskuukauden kunniaksi Suomen parhaita hampurilaisia. Makuja-sivuston ruokabloggaaja Jani Kinnunen kävi tuolloin maistamassa suitsutetut purilaiset ja kirjoitti paikasta arvion: Ravintola-arvostelu – Fäboda Cafe & Kitchen, Pietarsaari

Saul Mäenpään lisäksi mukana Friends & Brgrs -yrittäjinä ovat Peter Fagerholm, Kai Fagerholm, Ole Snellman, Sebastian Östman sekä Rasmus Östman. Pietarsaaren ravintolassa mukana on myös keittiömestari Jonatan Storlund.

Erottautumiskeinona kotimaiset raaka-aineet ja itse tehty ruoka

Mutta miten Friends & Brgrs aikoo sitten erottautua joukosta kotimaan kovassa hampurilaiskilvassa?

– Kilpailua on toki aina, mutta luvassa onkin jotain aivan uudenlaista. Tämä ei ole tavallinen fast food -ravintolaketju, eikä kyseessä ole ala carte- tai fine dining -ravintolakaan. Ravintola on konseptiltaan fast casual, Mäenpää selventää.

Hampurilaisia ei siis tarjoilla pöytiin, vaan asiakas tekee tilauksen kassalla ja noutaa tilaamansa tuotteet itse keittiön tiskiltä. Hampurilaisketju tulee kuitenkin Mäenpään mukaan erottautumaan ennen kaikkea raaka-aineillaan ja laadullaan.

 – Kaikki raaka-aineet ovat, juustoa lukuunottamatta kotimaisia. Hankimme tuoreet raaka-aineemme mieluiten paikallisilta tuottajilta ja lisäaineettomina aina kun mahdollista. Pyrimme käyttämään mahdollisimman vähän teollista tavaraa ja teemme kaiken itse.

– Perunat ovat lähiseudulta ja teemme niistä omat ranskalaiset, sämpylät tulevat paikallisesta leipomosta ja hampurilaispihvin lihakin tulee läheltä. Laatu on otettu ala carte -puolelta, mutta asiakkaat saavat ruoan nopeasti tiskiltä, kuten fast food -paikoissa.

Friends & Brgrs = Suomen Shake Shack?

Pietarsaarelaisystävysten konsepti on etäisesti tuttu jo esimerkiksi Amerikan hampurilaismarkkinoilta. Siellä suureen suosioon ovat viime vuosien aikana nousseet niin sanotusti laadukkaampaa pikaruokaa tarjoilevat ketjut, kuten Shake Shack ja Five Guys.

– Konseptimme on hieman amerikkalaisten ketjujen Shake Shackin ja Five Guysin tyylinen, mutta me panostamme vielä enemmän laatuun. Toivomme, että asiakkaat kyselevät tuotteistamme ja haluamme kertoa avoimesti, miten valmistamme ruoat ja mistä raaka-aineet tulevat.

Selvää on, että näillä eväillä ei hinnoissa pystytä kilpailemaan kansainvälisten ketjujen, kuten McDonald’sin tai Burger Kingin kanssa. Mäenpää kuitenkin uskoo Friends & Brgrs -ravintolan hinta-laatusuhteen olevan kohdillaan.

– Meillä on kilpailukykyiset hinnat. Hampurilaisateria maksaa 11 euroa. Se ei ole mielestäni paha hinta, kun raaka-aineet juustoa lukuunottamatta ovat kotimaisia ja ruoat tehdään omassa keittiössä. Jatkossa on tarkoitus saada tosin juustokin kotimaisena.

MAKUJA.FI FACEBOOKISSA: Makuja.fi:n Facebook-fanina kuulet ensimmäisenä ruokamaailman uutiset ja voit voittaa arvonnoissa herkullisia palkintoja.

Petra Tuominen, petra.tuominen@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja