Uskomus pakastekalan huonommuudesta joutaa romukoppaan! Asiantuntija: Pakaste tuoretta kalaa parempi vaihtoehto

vakuumi kala
Shutterstock

Uusien teknologioiden ansiosta pakastekala voi olla huomattavasti tuoreempaa kuin päiviä tai jopa viikkoja kalatiskillä maannut kala.

Poimi videolta talteen inkivääriglaseeratun kuhan resepti. 

Moni meistä kiertää pakastealtaat kaukaa ja valitsee kalan ostoskoriinsa mieluummin kalatiskiltä. Mereneläviin erikoistuneen kokin ja ruokakirjailija Barton Seaverin mukaan ihmisten tulisi unohtaa pinttynyt ajatus pakastekalan huonommuudesta, sillä kokin mukaan pakastekala voi monesti olla kalatiskillä lepääviä tuoreita kaloja parempi vaihtoehto.

– Se vähentää hävikkiä ja mahdollistaa sesonkisaaliin käytön ympäri vuoden, Seaver kertoo pakastekalan hyödyistä.

Samaa mieltä on myös norjalaistutkimus, jonka mukaan pakastekalassa säilyvät kaikki samat ominaisuudet kuin tuoreessakin kalassa. Pakastettu kala on lisäksi tuoreeseen verrattuna siitä hyvä tuote, että se säilyy pitkään. Toisin on tuoreen kalan kanssa, joka säiyy jääkaapissa vain muutaman päivän. 

Jäädytys voi tapahtua tuntien sisällä pyytämisestä

Pakastustekniikoiden kehittyminen todella nopeisiin ja alhaisessa lämpötilassa tapahtuviin prosesseihin on kokin mukaan todella muuttanut pakastettujen tuotteiden laatua. Nykytekniikan avulla kuluttajien käsiin päätyy kaloja, jotka on jäädytetty parhaimmillaan muutaman tunnin sisällä kalojen pyytämisestä.

Sen sijaan kalatiskeillä makaavat ”tuoreet” kalat voivat olla jopa viikkoja vanhoja. Joissain tapauksissa pakastettu kala voi siis itse asiassa olla näistä kahdesta se tuoreempi vaihtoehto.

Kuluttajatasolla pakastekala nähdään kuitenkin vähemmän optimaalisena; pakastettua tuotetta ei voi avata eikä haistaa. Pakastekalan laatua voi kuitenkin selvittää tutkimalla kalan väriä ja varmistamalla, että pakkauksessa ei näy jälkiä nesteestä. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja