Uskomattoman helppoa: Nosta ostamasi kalafileen laatua itse

Lohi
Lohesta kannattaa poistaa ainakin pystyruodot. Shutterstock

Kalan leikkaamiseen ei aina tarvita kalamestaria, vaan työn voi tehdä kotonakin. Pienellä vaivalla saat tehtyä kotona laadukasta lohifileetä, joka voi maksaa jopa tuplasti kaupan tiskillä. 

Pienellä vaivalla saat nostettua ostamasi fileen leikkuuluokituksen A:sta C:hen, mikä tarkoittaa kaupassa kilohinnan nousua monella eurolla.

A-leikattu lohi on usein edullista sen vuoksi, että sitä on käsitelty vähän. A-leikatusta fileestä on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Fileessä on kuitenkin vielä monia häiritsevät pystyruodot, evät, eväruodot sekä vatsarasva.

Tarvitset vain terävän veitsen ja pihdit

Aseta kala pinnalle, mistä se ei liu’u helposti pois. Aloita poistamalla evät ja vatsarasva. Terävä veitsi leikkaa lihaa helposti niin, että jäljelle jää siisti filee, jossa on vielä pystyruodot ja osa vatsarasvasta.

Nypi tämän jälkeen pihdeillä pystyruodot. Ruodot löydät helposti sormella liu’uttamalla. Ruodot ovat siistissä rivissä ja ne on helppo löytää. Nypi ruodot lihan suuntaisesti pois, ettei liha repeile. Tuoreesta kalasta ruodot lähtevät helposti pienellä nykäisyllä.

Tähän mennessä olet nostanut lohen leikkuuastetta jo kahdella luokalla A:sta C:hen. Seuraavan asteen saavuttaminen on enää muutaman veitsenvedon päässä.

D-leikkuun saat aikaiseksi viiltämällä viistosti loput vatsarasvasta pois. Leikkaa viimeiseksi lähes pelkkää nahkaa oleva pyrstöpala irti.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja