Lohen merkinnät kaupassa hämmentävät – mitä tarkoittaa C-leikkuu?

Lohi fileointi
Kalatiskiltä voit pyytää myyjää tekemään lohelle mieleisesi leikkuun. Lehtikuva

Lohelle on määritelty viisi eri leikkausastetta, jotka luokitellaan kaupassa A:sta E:hen. Vaikka A-leikkuu voi kuulostaa laadukkaimmalta, sitä se ei kuitenkaan ole.

Leikkuun voidaan yksinkertaisesti sanoa määrittelevän vahvasti lohen hinnan ja sen, onko siinä ostettaessa ruotoja. A- ja B-leikatussa lohessa on ruotoja, joten niitä välttelevän kannattaakin valita ostoskoriinsa vähintään C-leikattua fileetä.

Viisi fileointiluokitusta

Leikkuu vaikuttaa usein suoraan lohen hintaan. Yleisen harhaluulon mukaan A-leikattu lohi on viimeistellyintä filettä. Tarjouslohi on kuitenkin yleensä juuri A-leikkuuta, eli vähiten käsiteltyä perusfileetä.

Pisimmälle viimeistelty lohifilee on E-leikkuuta, josta on poistettu myös nahka. E-filee on usein hintavinta, mutta se on toisaalta myös helpoin käyttää ruoanvalmistuksessa.

A-leikkuu

Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Fileessä on vielä pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva.

A-leikattu lohi sopii hyvin uunikalaksi, pannulla paistamiseen tai esimerkiksi savustukseen ja loimutukseen.

Pienellä vaivalla fileestä on helppo poistaa ruodot, evät sekä vatsarasva.

B-leikkuu

A-leikkuun lisäksi kalasta on poistettu osa selkä- ja vatsarasvasta sekä evät ja eväruodot.

B-leikattu lohi on A:n ohella hyvä raaka-aine ruuanlaittoon.

C-leikkuu

C-leikattu lohi on yleinen näky kauppojen kalatiskissä.

B-leikkuun lisäksi kaikki vatsarasva on poistettu. Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti tai nyppimällä.

C-leikattua lohta on helppo käyttää ruoanlaitossa sen ruodottomuuden vuoksi. Vatsarasvaton lohi sopii hyvin graavilohen raaka-aineeksi.

D-leikkuu

C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasva sekä pyrstöpala on poistettu. Pyrstöpala on poistettu siksi, että siinä on hyvin vähän lihaa verrattuna nahkaan.

D-leikkuu soveltuu lähes kaikkeen ruoanlaittoon.

E-leikkuu

Tarkin leikkausaste, josta on poistettu edellä mainittujen ruotojen, evien, pyrstöpalan sekä rasvojen lisäksi nahka.

E-lohi soveltuu kaikenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi graavilohen valmistukseen, sillä siivutus vaatii nahan.

E-leikattua lohta kannattaa käyttää esimerkiksi sushissa. Nahattomuuden vuoksi siitä on myös helppo leikata kuutioita lohikeittoon.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja