Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lohen merkinnät kaupassa hämmentävät – mitä tarkoittaa C-leikkuu?

Kalatiskiltä voit pyytää myyjää tekemään lohelle mieleisesi leikkuun.
Kalatiskiltä voit pyytää myyjää tekemään lohelle mieleisesi leikkuun.Lehtikuva
Julkaistu 12.10.2015 17:32

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Lohelle on määritelty viisi eri leikkausastetta, jotka luokitellaan kaupassa A:sta E:hen. Vaikka A-leikkuu voi kuulostaa laadukkaimmalta, sitä se ei kuitenkaan ole.

Leikkuun voidaan yksinkertaisesti sanoa määrittelevän vahvasti lohen hinnan ja sen, onko siinä ostettaessa ruotoja. A- ja B-leikatussa lohessa on ruotoja, joten niitä välttelevän kannattaakin valita ostoskoriinsa vähintään C-leikattua fileetä.

Viisi fileointiluokitusta

Leikkuu vaikuttaa usein suoraan lohen hintaan. Yleisen harhaluulon mukaan A-leikattu lohi on viimeistellyintä filettä. Tarjouslohi on kuitenkin yleensä juuri A-leikkuuta, eli vähiten käsiteltyä perusfileetä.

Pisimmälle viimeistelty lohifilee on E-leikkuuta, josta on poistettu myös nahka. E-filee on usein hintavinta, mutta se on toisaalta myös helpoin käyttää ruoanvalmistuksessa.

A-leikkuu

Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Fileessä on vielä pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva.

A-leikattu lohi sopii hyvin uunikalaksi, pannulla paistamiseen tai esimerkiksi savustukseen ja loimutukseen.

Pienellä vaivalla fileestä on helppo poistaa ruodot, evät sekä vatsarasva.

B-leikkuu

A-leikkuun lisäksi kalasta on poistettu osa selkä- ja vatsarasvasta sekä evät ja eväruodot.

B-leikattu lohi on A:n ohella hyvä raaka-aine ruuanlaittoon.

C-leikkuu

C-leikattu lohi on yleinen näky kauppojen kalatiskissä.

B-leikkuun lisäksi kaikki vatsarasva on poistettu. Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti tai nyppimällä.

C-leikattua lohta on helppo käyttää ruoanlaitossa sen ruodottomuuden vuoksi. Vatsarasvaton lohi sopii hyvin graavilohen raaka-aineeksi.

D-leikkuu

C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasva sekä pyrstöpala on poistettu. Pyrstöpala on poistettu siksi, että siinä on hyvin vähän lihaa verrattuna nahkaan.

D-leikkuu soveltuu lähes kaikkeen ruoanlaittoon.

E-leikkuu

Tarkin leikkausaste, josta on poistettu edellä mainittujen ruotojen, evien, pyrstöpalan sekä rasvojen lisäksi nahka.

E-lohi soveltuu kaikenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi graavilohen valmistukseen, sillä siivutus vaatii nahan.

E-leikattua lohta kannattaa käyttää esimerkiksi sushissa. Nahattomuuden vuoksi siitä on myös helppo leikata kuutioita lohikeittoon.

Lisää aiheesta:

Kauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle Näitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!Luulitko, että ostamasi lohifilee on "parasta A-luokkaa"? Varaudu pettymykseen – moni on täysin tietämätön kirjaimen todellisesta merkityksestäMitä ruokia naudan eri osista voi valmistaa? Lihanleikkaaja opettaa ottamaan kaikki irti lihasta
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?