Lohen merkinnät kaupassa hämmentävät – mitä tarkoittaa C-leikkuu?
Lohelle on määritelty viisi eri leikkausastetta, jotka luokitellaan kaupassa A:sta E:hen. Vaikka A-leikkuu voi kuulostaa laadukkaimmalta, sitä se ei kuitenkaan ole.
Leikkuun voidaan yksinkertaisesti sanoa määrittelevän vahvasti lohen hinnan ja sen, onko siinä ostettaessa ruotoja. A- ja B-leikatussa lohessa on ruotoja, joten niitä välttelevän kannattaakin valita ostoskoriinsa vähintään C-leikattua fileetä.
Viisi fileointiluokitusta
Leikkuu vaikuttaa usein suoraan lohen hintaan. Yleisen harhaluulon mukaan A-leikattu lohi on viimeistellyintä filettä. Tarjouslohi on kuitenkin yleensä juuri A-leikkuuta, eli vähiten käsiteltyä perusfileetä.
Pisimmälle viimeistelty lohifilee on E-leikkuuta, josta on poistettu myös nahka. E-filee on usein hintavinta, mutta se on toisaalta myös helpoin käyttää ruoanvalmistuksessa.
A-leikkuu
Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Fileessä on vielä pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva.
A-leikattu lohi sopii hyvin uunikalaksi, pannulla paistamiseen tai esimerkiksi savustukseen ja loimutukseen.
Pienellä vaivalla fileestä on helppo poistaa ruodot, evät sekä vatsarasva.
B-leikkuu
A-leikkuun lisäksi kalasta on poistettu osa selkä- ja vatsarasvasta sekä evät ja eväruodot.
B-leikattu lohi on A:n ohella hyvä raaka-aine ruuanlaittoon.
C-leikkuu
C-leikattu lohi on yleinen näky kauppojen kalatiskissä.
B-leikkuun lisäksi kaikki vatsarasva on poistettu. Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti tai nyppimällä.
C-leikattua lohta on helppo käyttää ruoanlaitossa sen ruodottomuuden vuoksi. Vatsarasvaton lohi sopii hyvin graavilohen raaka-aineeksi.
D-leikkuu
C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasva sekä pyrstöpala on poistettu. Pyrstöpala on poistettu siksi, että siinä on hyvin vähän lihaa verrattuna nahkaan.
D-leikkuu soveltuu lähes kaikkeen ruoanlaittoon.
E-leikkuu
Tarkin leikkausaste, josta on poistettu edellä mainittujen ruotojen, evien, pyrstöpalan sekä rasvojen lisäksi nahka.
E-lohi soveltuu kaikenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi graavilohen valmistukseen, sillä siivutus vaatii nahan.
E-leikattua lohta kannattaa käyttää esimerkiksi sushissa. Nahattomuuden vuoksi siitä on myös helppo leikata kuutioita lohikeittoon.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan