Uskomattoman helppoa: Halvasta lihasta parempia pihvejä kuin sisäfileestä

Pihvi kyljys entrecote
Shutterstock

Pihvejä on tarjolla valtavasti eri hintaan sen mukaan, mistä ruhonosasta pihvit on leikattu. Kiinnittämällä huomiota lihan marinadissa käytettyjen raaka-aineiden erikoisominaisuuksiin, on halvimmistakin ruhonosista mahdollista valmistaa yhtä mureita pihvejä kuin sisäfileestä – ilman tunteja kestävää hauduttelua.

Marinadin ajatellaan usein vaikuttavan pelkästään lihan makuun, mutta parhaimmillaan oikeanlainen marinadi myös parantaa lihan ominaisuuksia. Käyttämällä hyväksi lihassa muodostuvia entsyymireaktioita, voi vaikuttaa siihen, kuinka murea lopputulos on.

Entsyymit

Useat lämpimien maiden hedelmät sisältävät entsyymejä, jotka murentavat lihaa. Esimerkiksi kiivit, viikunat ja papaijat sisältävät entsyymejä, jotka pilkkovat proteiineja ja näin ollen mureuttavat lihaa.

Hapot

Hapokkaat raaka-aineet kuten viini tai viinietikka niin ikään vauhdittavat lihaa mureuttavia reaktioita. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että jos happoa lisää marinadiin liikaa, on sen vaikutus vastakohtainen ja se voi muuttaa lihan sitkeäksi.

Kokeile näitä marinadin raaka-aineiksi

Monet käyttävät ananasta porsaanlihan marinoimiseen, mutta ananas sopii mainiosti myös naudanlihan marinointiin sekä makunsa että lihaa mureuttavien ominaisuuksiensa vuoksi.

Teen tanniinit mureuttavat lihaa ja tuovat makua lihaan. Tee sopii sekä porsaan- että naudanlihan seuraksi marinadeihin.

Niin ikään viini sisältää luontaisia tanniineja, jotka tekevät lihasta entistä mureampaa. Myös viinin hapokkuus edesauttaa lihan mureutumista.

Lihaa mureuttavia entsyymejä sisältävä inkivääri voi auttaa mureuttamaan lihaa entisestään.

Myös kolajuomat ovat hapokkaita ja edesauttavat lihan mureutumista – ja tuovat marinadissa lihaan grilliherkkuihin sopivaa makeutta.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja