Uskomatonta, mutta totta: Yllättävä raaka-aine tekee kinkun kastikkeesta herkullisempaa

shutterstock_224976700
Kinkun kastikkeeseen kannattaa lisätä piparkakkuja. Shutterstock

Moni keittää kinkulle kastikkeen joko kinkun rasvasta tai valmiista kastikepohjasta. Harva on kuitenkaan tajunnut lisätä kinkun kastikkeeseen piparkakkuja, jotka tekevät kastikkeesta tavallista herkullisemman.

Tiia Koskimies suosittelee kirjassaan Syksystä jouluun – joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin (Minerva) lisäämään kinkun kastikkeeseen piparkakkuja. Jouluisista kekseistä kastikkeeseen saadaan tavallista enemmän tuttuja, jouluisia makuja. Suolaisen kinkun kanssa piparkakuilla maustettu kastike muodostaa erityisen herkullisen makuparin.

Piparkakkukastike kinkulle

2 rkl voita
2 salottisipulia
1 tl riivittyjä timjaminlehtiä
1 dl portviiniä tai madeiraa
1 dl punaviiniä
2 dl demi-glace-kastikepohjaa tai lihalientä fondista.
tilkka kinkunpaistolientä maun mukaan
suolaa, mustapippuria
2 tl dijonsinappia
1 dl omenakuutioita tai omenahilloa tai luumusosetta
4–5 ruskeaa piparkakkua

Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Lisää timjami, viinit ja kiehauta. Lisää kastikepohja-aines ja keitä ilman kantta 15 minuuttia. Siivilöi sipuli ja yrtit pois. Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi ja murskaa piparkakut pieniksi muruiksi. Mausta kastike ja kääntele lopuksi joukkoon omenakuutiot (tai hillo) ja piparkakkurouhe. Tarjoa lämpimänä kinkun kanssa.

Lähde: Tiia Koskimies: Syksystä jouluun - joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin (Minerva)

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.