Uskomatonta, mutta totta: Näin oudolla tavalla makeisia on valmistettu

Nykymakeiset valmistetaan tehtaassa, mutta viktoriaanisella ajalla ne olivat tarkkaa käsityötä. 

Amerikkalainen herkkuyritys Lofty Pursuits valmistaa viktoriaanisella ajalla suosittua herkkuja samanlaisilla välineillä kuin vuosisatoja sitten. Yhdysvaltain tunnetuimpiin makeisiin lukeutuvan herkun juju on pieni omena keskellä makeista, joten aivan helppoa sen valmistaminen ei ole. 

Kuviolliset makeiset valmistetaan vuosisatoja vanhan reseptin mukaan. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Youtubeen ladatulla videolla valmistaja näyttää, miten makeinen valmistettiin oikeaoppisesti vuosisatoja sitten.

Alunperin makeisia käytettiin lääkkeenä, joilla hoidettiin muun muassa lasten yskää. Tiede-lehden mukaan Suomen vanhin makeinen on rintasokeri, jota myytiin yleisesti apteekeissa vielä 60-luvulla. Nykyään sitä voi maistaa Turun apteekkimuseossa. 

Liekö yrityksen riveissä myös suomalaisverta? Lofty Pursuitsin Instagram-tililtä löytyy sinivalkoinen versio amerikkalaisten rakastamasta karkista. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.