Uskomaton tutkimus: Riisin kalorit vähenevät yllättävällä kikalla puoleen

Shutterstock

Tutkimus väittää, että helpon kikan avulla on mahdollista vähentää riisin sisältämää kalorimäärää jopa puolella.

Annoksessa valkoista riisiä on noin 200 kaloria, mutta Sri Lankalla tehty tutkimus väittää, että tämä määrä on mahdollista jopa puolittaa hyvin yllättävällä keinolla.

American Chemical Societyn kokoontumisessa esitellyn tutkimuksen mukaan riisin sisältämiä kilokaloreita voidaan karsia lisäämällä sen joukkoon rasvaa ja antamalla riisin jäähtyä tämän jälkeen. Tutkimuksen mukaan kalorimäärää voidaan vähentää jopa 60 prosenttia lisäämällä riisin joukkoon kookosöljyä ja hyödyntämällä jääkaappia.

Tutkimus perustuu siihen, että riisi sisältää sekä hitaasti imeytyvää tärkkelystä että resistenttiä tärkkelystä. Resistentti tärkkelys on sellainen tärkkelyksen muoto, joka ei imeydy elimistössä. Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että jos resistentin tärkkelyksen osuus ruoassa kasvaa, samalla ruoan sisältämä kalorimäärä laskee – sillä imeytymättömän tärkkelyksen osuus nousee.

Avainasemassa rasva ja jäähdyttäminen

Srilankalaisen College of Chemical Sciencesin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin sitä, onko mahdollista muuttaa riisin sisältämää imeytyvää tärkkelystä imeytymättömään muotoon, resistentiksi tärkkelykseksi. Testissä käytettiin 38 eri riisilaatua, joiden reaktioita seurattiin ihmisen ruoansulatusta mukailleessa kanavassa.

Parhaat tuloksen saatiin lisäämällä teelusikallinen kookosöljyä kiehuvaan veteen, kaatamalla sitten joukkoon 2,4 desilitraa riisiä ja keittämällä riisiä 40 minuutin ajan. Tämän jälkeen riisiä on tärkeää säilyttää jääkaapissa 12 tunnin ajan toivottujen reaktioiden takaamiseksi.

Tähän tapaan keitetty riisi sisälsi tutkijoiden mukaan vähintään 10 kertaa tavallista riisiä enemmän imeytymätöntä tärkkelystä ja 10–15 prosenttia vähemmän kaloreita kuin tavalliseen tapaan keitetty riisi. Tutkijat uskovat, että kookosöljyä ja kylmyyttä apuna käyttäen valmistetusta tietynlaisesta riisilaadusta voi tarkan kypsennysprosessin aikana hävitä jopa 50–60 prosenttia kaloreista.

– Kuuman, keitetyn riisin sisältämällä glukoosilla on väljä rakenne, mutta kun se jäähdytetään, molekyylit järjestyvät uudelleen tiukemmin. Tällöin ne imeytyvät heikommin, tutkimuksen valvoja Pushaparaja Thavarajah kertoo.

Rasvan rooli kypsennystavassa on kaloreiden vähenemisen kannalta tärkeä siksi, että tässä tapauksessa kookosöljy suojaa muotoutuvia molekyylejä.

Lähteet: time.com, molekyyligastronomia.fi, pronutritionist.net

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja