Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uskomaton tutkimus: Riisin kalorit vähenevät yllättävällä kikalla puoleen

Shutterstock
Julkaistu 27.03.2015 11:45
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Tutkimus väittää, että helpon kikan avulla on mahdollista vähentää riisin sisältämää kalorimäärää jopa puolella.

Annoksessa valkoista riisiä on noin 200 kaloria, mutta Sri Lankalla tehty tutkimus väittää, että tämä määrä on mahdollista jopa puolittaa hyvin yllättävällä keinolla.

American Chemical Societyn kokoontumisessa esitellyn tutkimuksen mukaan riisin sisältämiä kilokaloreita voidaan karsia lisäämällä sen joukkoon rasvaa ja antamalla riisin jäähtyä tämän jälkeen. Tutkimuksen mukaan kalorimäärää voidaan vähentää jopa 60 prosenttia lisäämällä riisin joukkoon kookosöljyä ja hyödyntämällä jääkaappia.

Tutkimus perustuu siihen, että riisi sisältää sekä hitaasti imeytyvää tärkkelystä että resistenttiä tärkkelystä. Resistentti tärkkelys on sellainen tärkkelyksen muoto, joka ei imeydy elimistössä. Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että jos resistentin tärkkelyksen osuus ruoassa kasvaa, samalla ruoan sisältämä kalorimäärä laskee – sillä imeytymättömän tärkkelyksen osuus nousee.

Avainasemassa rasva ja jäähdyttäminen

Srilankalaisen College of Chemical Sciencesin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin sitä, onko mahdollista muuttaa riisin sisältämää imeytyvää tärkkelystä imeytymättömään muotoon, resistentiksi tärkkelykseksi. Testissä käytettiin 38 eri riisilaatua, joiden reaktioita seurattiin ihmisen ruoansulatusta mukailleessa kanavassa.

Parhaat tuloksen saatiin lisäämällä teelusikallinen kookosöljyä kiehuvaan veteen, kaatamalla sitten joukkoon 2,4 desilitraa riisiä ja keittämällä riisiä 40 minuutin ajan. Tämän jälkeen riisiä on tärkeää säilyttää jääkaapissa 12 tunnin ajan toivottujen reaktioiden takaamiseksi.

Tähän tapaan keitetty riisi sisälsi tutkijoiden mukaan vähintään 10 kertaa tavallista riisiä enemmän imeytymätöntä tärkkelystä ja 10–15 prosenttia vähemmän kaloreita kuin tavalliseen tapaan keitetty riisi. Tutkijat uskovat, että kookosöljyä ja kylmyyttä apuna käyttäen valmistetusta tietynlaisesta riisilaadusta voi tarkan kypsennysprosessin aikana hävitä jopa 50–60 prosenttia kaloreista.

– Kuuman, keitetyn riisin sisältämällä glukoosilla on väljä rakenne, mutta kun se jäähdytetään, molekyylit järjestyvät uudelleen tiukemmin. Tällöin ne imeytyvät heikommin, tutkimuksen valvoja Pushaparaja Thavarajah kertoo.

Rasvan rooli kypsennystavassa on kaloreiden vähenemisen kannalta tärkeä siksi, että tässä tapauksessa kookosöljy suojaa muotoutuvia molekyylejä.

Lähteet: time.com, molekyyligastronomia.fi, pronutritionist.net

Lisää aiheesta:

Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Lisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisestaTästä syystä banaanit kannattaisi syödä vihreinäNäin riisille pitäisi tehdä aina ennen keittämistä – asiantuntija muistuttaa: "Erityisen tärkeää silloin, kun..."Myytti epäterveellisyydestä kumottiin jälleen – tuore tutkimus: Pastalla turhan huono maineVuosikymmenten uskomukset täysin vääriä? Ruokatieteilijä paljastaa jymy-yllätyksen leivästä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • Eilen16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • Eilen11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • Eilen08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • ti14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä